
Roláda s vanilkovým krémem
Přísady
Příprava:
Na přípravu těsta z bílků vyšleháme tuhý sníh, postupně přidáme moučkový cukr a vyšleháme dotuha. Do tuhého sněhu vmícháme žloutky a nakonec prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a uhladíme stěrkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 - 25 minut
Teplota horního a spodního ohřevu v troubě: 180 °C
Teplota trouby s větrákem: 160 °C
Upečený piškot ihned vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem, navlhčíme papír na pečení a stáhneme. Ještě teplý plát těsta stočíme do rolády.
Na náplň uvaříme puding s cukrem a mlékem na hustý krém, který necháme za občasného míchání vychladnout. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Do máslové hmoty postupně přidáme pudingový krém a vše dobře vyšleháme.
Vychladlý piškot opatrně rozvineme. Džem protřeme přes sítko, aby se lépe roztíral. Nejprve piškot potřeme džemem, potom vanilkovým krémem a stočíme do rolády.
Polevu připravíme podle návodu na obale a naneseme na roládu. Polevu rovnoměrně rozetřeme štětečkem po celém povrchu rolády.
Související recepty

Čokoládový dort

Velikonoční čokoládový dort

Jahodová charlotta

Slavnostní čokoládový dort s malinami

Medový dort s ořechy

Růžový hruškovo-jablečný dort
