Nepochybně čerstvé těstoviny a křupavá pizza. Zcela určitě pak voňavá rajčata, přehršel čerstvých bylinek a trhy se známou i méně známou zeleninou. A někomu bezpochyby vytane na mysli Itálie jako domov „té pravé“ kávy a zcela jistě i řady moučníků.
pomodori [pomoˈdɔro]
Rajče jedlé pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Jedná se o zeleninu s vysokým podílem beta karotenů a vitamínu C. Slouží také jako zdroj chromu a draslíku. Více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidy a 2,5 % bílkoviny. Má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.
Rajčata jsou velmi vhodná jako základ zdravé stravy. Vhodná jsou na různé redukční a očistné diety, neboť mají antioxidační účinky.
mozzarella [mottsaˈrɛlla]
Mozzarella je jedním z nejznámějších italských sýrů tzv. pasta filata. Název je odvozen od slova mozzare – odříznout, protože je formován nožem. Mozzarella je sýr vyrobený z takzvaného točeného tvarohu.
Za nejlahodnější mozzarellu je pokládána ta, která se vyrábí ručně z tepelně neupraveného buvolího mléka. Mozzarella se nejčastěji přidává na italskou pizzu, těstoviny, maso a do salátů.
Ristorante Pepperoni Salame Piccante
salame [sa'lame]
Salám (z italského salame „solená uzenina, solené maso“, pův. latinsky salare „solit“) je typ uzenin z hrubě nasekaného masa a dalších přísad. Existuje velké množství druhů salámů. Salámy se dělí na tři velké skupiny v závislosti na tepelné úpravě, kterou během výroby prochází.
Salámy jsou velmi hojně rozšířeny v zemích střední Evropy a jižní Evropy, kde se nalézá veliké množství druhů. V ostatních částech světa jsou salámy také známé, ale nejsou rozšířeny v takové míře.
basilico [ba'zillico]
Bazalka je rozšířena zejména v Africe a Jižní Americe, několik druhů se však pěstuje po celém světě. Lidé využívají pro různé účely nejméně 7 druhů. Zvláště oblíbená je ve středomořské kuchyni.
Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Čerstvé listy se přidávají k rajčatům, salátům, rybám, sýrům, ale také do těstovin a různých omáček.
prosciutto [proʃˈʃutto]
Šunka je výrobek z vepřového nebo hovězího masa upraveného sušením, dušením nebo uzením. Šunka je v Evropě nejoblíbenějším masným výrobkem. Použití šunky je velmi široké a díky svému způsobu přípravy může být neomezeně konzumována.
Ristorante Bianca Prosciutto Patata
Casa di Mama Prosciutto-Funghi
ananas [ananas]
Ananas je velmi chutné a svěží tropické ovoce. Je pěstován v řadě tropických a teplejších subtropických zemí. Asi nejoblíbenější odrůdou je ananas „Extra Sweet“ vyšlechtěný na Havajských ostrovech a prodávaný pod obchodním jménem Del Monte.
Ananas je vhodný jako zajímavá ingredience do jídel a také se používá při výrobě šťáv, džusů a nektarů.
peperoncini [peperonˈtʃino]
Jedná se o exotický druh křovitých paprik rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky. Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Jsou velmi vhodné jako kořenící přísada do ostřejších jídel.
Feferonky obsahují vitamíny C a karoten B. Velmi podporují chuť k jídlu. A jsou opět další vhodnou přísadou do pizzy.
cipolle rosse [tʃiˈpolla ˈrosse]
Původ cibule není s jistotou znám. Cibule totiž byla velmi rozšířena už za úsvitu dějin. První doložené zmínky o ní pocházejí z hliněných tabulek Sumerů. S jistotou ale víme, že cibule patří k základní a nejhojněji vyhledávané ingredienci při vaření nebo slouží jen jako forma koření.
Nejznámější přípravou je zřejmě cibulový základ na pánvi. Konzumace cibule pomáhá při zažívacích potížích, zánětech i vysokém krevním tlaku.
formaggio edam [forˈmaddʒo ˈɛ:dam]
Eidam (Edammer kaas) je polotuhý plnotučný sýr vyráběný z kravského mléka. Původem z Holandska. Eidam nepatří k příliš slaným sýrům.
Tento jemně žlutý sýr zraje od dvou týdnu do jednoho roku. Jistou zajímavostí je, že tento typ sýru byl od renesance oblíbenou stravou u námořníků. Důvodem je jeho dlouhá trvanlivost.
mais [ˈma:is]
Kukuřice patří mezi energeticky a nutričně bohaté potraviny dnes pěstované v podstatě na všech kontinentech. Zemí původu je ovšem jihoamerické Peru. Kukuřice se dělí na několik druhů a ne každý druh je vhodný pro přímou konzumaci. Nejkvalitnější kukuřice cukrová je pak velmi oblíbená jako přísada do všech možných jídel.
Kukuřice také obsahuje velký počet důležitých vitamínů skupiny B a důležitých prvků jako železo, hořčík, mangan, selen, které jsou důležité pro naši vitalitu a mozkovou činnost.
origano [oˈrigano]
Oregano je vytrvalá bylina využívaná jako přísada do jídel. V Evropě roste v křovinách, ve světlých lesích, na pasekách. Často se pěstuje v zahradách. Oregano je původem ze Středomoří. První záznamy o jeho řízeném pěstování pochází z období antiky. Nejčastěji je Oregano používáno jako hlavní koření na pizzu a je i součástí provensálského koření. Jeho chuť je velmi výrazná. Má ale i antiseptické a protizánětlivé účinky.
peperoni [pepeˈro:ni]
Paprika červená je nejsladší a nejšťavnatější z paprik s vysokým podílem vitamínu C. Červená sladká paprika navíc obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky betakaroténu. Tato látka má silné antioxidační účinky a pomáhá chránit organismus před rozvojem zhoubných nádorů.
Nejzdravější tepelná úprava je pečení papriky. Proto je také velmi vhodnou ingrediencí na pizzu. Kromě sladkých červených paprik mohou mít sladké varianty paprik i barvu zelenou, žlutou, oranžovou a černo fialovou.
spinaci [spiˈnatʃo]
Jedná se o důležitou listovou zeleninu vyšlechtěnou z planých odrůd. Původem je z Asie a Persie. Ve 12. a 13. století se už pěstoval v Evropě. Konzumací špenátu lze doplnit deficit mnoha živin. Obsahuje vitamín A ve formě provitamínu karotenu chránícího tělesné buňky před destrukcí volnými radikály.
Konzumace špenátu také posiluje mozkovou činnost, aktivuje metabolismus. Pozor ale - "Méně znamená více" - tak by se také dal charakterizovat špenát. Tělo by při častější konzumaci nedokázalo vstřebat a využít všechny látky ve špenátu obsažené.
Feliciana Prosciutto e Spinaci
funghi [ˈfunggi]
Žampion (Agaricus bisporus) je jedlá houba, která je díky výborné chuti a nenáročnému pěstování vyhledávanou kulinářskou pochoutkou. Bývá součástí jídelníčku řady národních kuchyní. Upravit se dají jako předkrmy, polévky, omáčky, omelety, pod masa, hlavní jídla či saláty.
Formaggio [forˈmaddʒo]
Tvrdé sýry se vyznačují vysokým podílem tuku v sušině. Minimální množství je většinou okolo 60%. Tyto sýry musí zrát nejméně 3 měsíce. Tvrdé sýry patří mezi tzv. zrající sýry. Čím déle sýr zraje, tím lépe. V čase se jeho chuť zvýrazňuje a i jeho cena se zvyšuje.
K nejznámějším tvrdým sýrům patří například Parmazán, Alp di Piora, Čedar, Hoblekasse. V pizách Ristorante používáme tvrdý sýr chuťově podobný Parmazánu.
Ristorante Bianca Prosciutto Patata
tonno [ˈtonno]
Tuňák obecný (Thunnus thynnus) je jednou z nejvyhledávanějších mořských ryb. Jeho domovinou jsou oblasti v Atlantickém oceánu, Středozemním moři, ale také se chová v Japonském moři.
Tuňák běžně dosahuje délky 2 metrů při váze okolo 500 kg. Tuňák je rychlostním rekordmanem. Ve vodě dokáže plout až rychlostí 90 km/h. Je to jednak díky tomu, že si dokáže udržet vyšší teplotu než je jeho okolí, ale také díky možnosti zatáhnout částečně své ploutve.
Tuňák se díky své jedinečné chuti hodí do téměř každého pokrmu. Ze syrového masa se například připravuje i japonské jídlo suši. Do zapékaných pokrmů jako je pizza je vhodnou přísadou.
formaggio erborinato [forˈmaddʒo ebori'na:to]
Jemný plísňový sýr je u nás známy spíše pod všeobecným názvem Niva. Tento druh sýru se vyznačuje charakteristickou vůní a namodralými až nazelenalými skvrnami. Za skvrny může plísňová kultura Penicillium. Dobře uzrálý sýr má až štiplavou a lehce nahořklou chuť.
Mezi nejznámější druhy Nivy patří Gorgonzola, Roquefort a jiné. Jemné plísňové sýry bývají vítaným zpestřením mnoha jídel. Své uplatnění najdou v salátech, pomazánkách a v zapékaných pokrmech.
pollo ['pollo]
Kuřecí maso je celosvětově nejvíce rozšířený druh masa. Důvodem je jeho vynikající chuť a jednoduché množnosti přípravy. Existuje nespočet návodů na správnou přípravu. Kuřecí maso můžeme použít při vaření, smažení, grilování a přitom nás to nebude stát mnoho času. Jelikož se jedná o maso drůbeží a bílé, tak je příprava opravdu krátká. Na pizze se s ním setkáváme velmi často.