COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Vanilková historie

Na světě je to nádherně zařízené a nic není náhoda. Vanilka pochází přibližně ze stejných míst jako kakaové boby – z jihovýchodního Mexika. Tam ji používali již Toltékové a Aztékové.

 

Právě vanilka spolu s novým kořením, skořicí, chilli a pepřem vykouzlila z původního kakaového nápoje nepříliš lákavé chuti nápoj bohů. A tak se zdá, že čokoláda a vanilka jsou už od té doby „dvojvaječnými dvojčaty“. Toltékové a Aztékové nazývali vanilku tlilxochitl, což znamenalo černý lusk. Používali ji nejen jako koření do kuchyně, ale také jako léčivý prostředek a tonikum k posílení srdeční činnosti a vůbec celého organismu.

 

Evropa a monopol

Na evropský kontinent byla vanilka přivezena kolem roku 1520 a hned se stala velice oblíbenou. Zejména u aristokracie, která milovala pití čokolády. V 18. století se navíc vanilka začala používat jako přísada do tabáku a parfémů. Stala se tak opravdu žádaným kořením v celé Evropě, ale monopol na ni mělo až do roku 1841 Španělsko, kterému Mexiko patřilo.

 

Včely a kolibříci

Více než 300 let byla Evropa odkázána na dovážení vanilky z Mexika. Nebylo to proto, že by Španělé či Mexičané vlastními těly bránili vanilku jako recept na vzácný likér. Znovu v tom byla jakási vyšší moc. Původní rostlina, na které rostou tobolky vanilky (lusk není správný název), vanilovník plocholistý (Vanilla planifolia) má rád tropické pásmo do 20° severní či jižní zeměpisné šířky. Bylo tedy možné jej pěstovat i jinde než jenom v Mexiku, problémem však bylo jeho opylování. Vanilovník byl vázaný na opylování mexickými včelami rodu Melipona a některými druhy kolibříků, které se nacházejí jenom na území Mexika.

 

Štěpina bambusu a změna světa

V roce 1841 přišel dvanáctiletý otrok Edmont Albius na ostrově Bourbon (dnes Réunion) na jednoduchý způsob umělého opylování vanilovníku, a to pomocí štěpiny bambusu a jedné ruky. Jednoduše odsunul přepážku, která odděluje tyčinku s pylem od blizny, štěpinou bambusu a stiskl květ druhou rukou tak, aby se tyčinka přitiskla na bliznu. Tím trvale změnil hranice „vanilkového světa“. Najednou se vanilka začala pěstovat ve francouzských (Madagaskar, Réunion, Komory, Tahiti a Guadeloupe), britských (Ceylon, Bahamy, Zanzibar a Seychely) a holandských koloniích (Jáva) a v rovníkové Africe.

 

Vanilka a Kongresová knihovna

A co největší milovníci vanilky, obyvatelé USA? Z Mexika to vanilka do Spojených států amerických neměla daleko. Přesto se „osudová láska“ Američanů k vanilce nerodila hladce. První známý recept s použitím vanilky se objevuje v knize Hannah Glasseové The Art of Cookery z roku 1747. První americký recept na vanilkovou zmrzlinu lze najít v knize Mary Randolphové The Virginia Housewife z roku 1824. V osmdesátých letech 18. století americký ministr Thomas Jefferson při pobytu v Paříži objevil francouzský recept na vanilkovou zmrzlinu. Byl tak nadšen, že ho opsal a přivezl do Spojených států. O lásce Američanů k vanilce svědčí kromě jiného i fakt, že list s tímto receptem je dodnes čestně uchováván v Kongresové knihovně.