Vanilková historie

Na světě je to nádherně zařízené a nic není náhoda. Vanilka pochází přibližně ze stejných míst jako kakaové boby – z jihovýchodního Mexika. Tam ji používali již Toltékové a Aztékové 

Právě vanilka spolu s novým kořením, skořicí, chilli a pepřem vykouzlila z původního kakaového nápoje nepříliš lákavé chuti nápoj bohů. A tak se zdá, že čokoláda a vanilka jsou už od té doby „dvojvaječnými dvojčaty“. Toltékové a Aztékové nazývali vanilku tlilxochitl, což znamenalo černý lusk. Používali ji nejen jako koření do kuchyně, ale také jako léčivý prostředek a tonikum k posílení srdeční činnosti a vůbec celého organismu.

Evropa a monopol

Na evropský kontinent byla vanilka přivezena kolem roku 1520 a hned se stala velice oblíbenou. Zejména u aristokracie, která milovala pití čokolády. V 18. století se navíc vanilka začala používat jako přísada do tabáku a parfémů. Stala se tak opravdu žádaným kořením v celé Evropě, ale monopol na ni mělo až do roku 1841 Španělsko, kterému Mexiko patřilo.

Včely a kolibříci

Více než 300 let byla Evropa odkázána na dovážení vanilky z Mexika. Nebylo to proto, že by Španělé či Mexičané vlastními těly bránili vanilku jako recept na vzácný likér. Znovu v tom byla jakási vyšší moc. Původní rostlina, na které rostou tobolky vanilky (lusk není správný název), vanilovník plocholistý (Vanilla planifolia) má rád tropické pásmo do 20° severní či jižní zeměpisné šířky. Bylo tedy možné jej pěstovat i jinde než jenom v Mexiku, problémem však bylo jeho opylování. Vanilovník byl vázaný na opylování mexickými včelami rodu Melipona a některými druhy kolibříků, které se nacházejí jenom na území Mexika.

Štěpina bambusu a změna světa

V roce 1841 přišel dvanáctiletý otrok Edmont Albius na ostrově Bourbon (dnes Réunion) na jednoduchý způsob umělého opylování vanilovníku, a to pomocí štěpiny bambusu a jedné ruky. Jednoduše odsunul přepážku, která odděluje tyčinku s pylem od blizny, štěpinou bambusu a stiskl květ druhou rukou tak, aby se tyčinka přitiskla na bliznu. Tím trvale změnil hranice „vanilkového světa“. Najednou se vanilka začala pěstovat ve francouzských (Madagaskar, Réunion, Komory, Tahiti a Guadeloupe), britských (Ceylon, Bahamy, Zanzibar a Seychely) a holandských koloniích (Jáva) a v rovníkové Africe.

Vanilka a Kongresová knihovna

A co největší milovníci vanilky, obyvatelé USA? Z Mexika to vanilka do Spojených států amerických neměla daleko. Přesto se „osudová láska“ Američanů k vanilce nerodila hladce. První známý recept s použitím vanilky se objevuje v knize Hannah Glasseové The Art of Cookery z roku 1747. První americký recept na vanilkovou zmrzlinu lze najít v knize Mary Randolphové The Virginia Housewife z roku 1824. V osmdesátých letech 18. století americký ministr Thomas Jefferson při pobytu v Paříži objevil francouzský recept na vanilkovou zmrzlinu. Byl tak nadšen, že ho opsal a přivezl do Spojených států. O lásce Američanů k vanilce svědčí kromě jiného i fakt, že list s tímto receptem je dodnes čestně uchováván v Kongresové knihovně.

Souhlas se sledováním

Byli bychom rádi za Váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách.

Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Váš souhlas výslovně zahrnuje také případné předání údajů do Spojených států amerických (dále jen „USA“) ve smyslu článku 49 GDPR. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů, zde najdete také další informace o předávání dat poskytovatelům technologií a partnerům v USA. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.

Nezbytné funkce

K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Jejich využití je zcela nezbytné, proto tuto možnost nelze vypnout.

Vždy aktivní
Analytika a personalizace

Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie sledující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro Vás naši nabídku.

Využíváme také poskytovatele technologií, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.

Ano

Odmítám

(Re-)Marketing / sdílení údajů se třetími stranami

Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro Vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale i samotný obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci Vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.

Spolupracujeme také s partnery, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.

Ano

Odmítám