COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Celozrnný jablečný koláč

(0)
0 0 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Hřejivý

asi 24 porcí

snadná příprava 40 minut

Přísady

Přísady

na recept Celozrnný jablečný koláč

Ještě potřebujeme:

plech na pečení (30 x 40 cm)
elektrický ruční šlehač

Na náplň:

1,5 kg jablek
200 ml bílé víno nebo jablečný džus
4 PL bezinkový sirup
trochu citrónová šťáva (z 1 citrónu)
100 g brusinky - sušené

Na těsto:

5 ks bílek
špetka sůl
300 g máslo nebo margarín - změklé
200 ml bezinkový sirup
trochu citrónová kůra (z 1 chemicky neošetřeného citrónu)
5 ks žloutek
300 g mouka celozrnná nebo špaldová
0,5 balíčky Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
1 zarovnaná KL skořice mletá

preparation

příprava

1

Na přípravu náplně jablka očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Vložíme do většího hrnce, přidáme víno nebo džus, sirup a šťávu z citrónu a podusíme na nízkém stupni asi 10 minut. Jablka necháme na sítku odkapat a nálev přitom zachytíme. Necháme vychladnout.

2

Na přípravu těsta vyšleháme bílky se solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V míse vyšleháme máslo nebo margarín na nejvyšším stupni dohladka. Přidáme sirup, kůru a žloutky a krátce na středním stupni zašleháme. Mouku smícháme s kypřicím práškem a skořicí a zlehka vařečkou vmícháme do směsi. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a uhladíme. Jablka naneseme na těsto a rovnoměrně posypeme brusinkami. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

Doba pečení: 30 minut

3

Koláč po upečení ihned propícháme špejlí a polijeme nálevem z jablek. Necháme vychladnout.

Nutriční hodnoty na recept Celozrnný jablečný koláč

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 33490 kJ
7999 kcal
398 kJ
95 kcal
Tuky 60.87 g 0.72 g
Sacharidy 585.82 g 6.95 g
Bílkoviny 10.15 g 0.12 g