na recept Fotbalový míč
2x dortová forma (Ø 18 cm) | |
elektrický ruční šlehač |
100 g | cukr |
200 ml | voda teplé |
6 ks | žloutek |
250 g | moučkový cukr |
6 ks | bílek |
300 g | mouka polohrubá |
1 balení | Kypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker |
50 g | ořechy vlašské mletých |
1 balení | kondenzované mléko karamel |
500 g | máslo - změklé |
3 balení | Fondán bílá potahovací hmota Dr. Oetker |
2 balení | Barva gelová potravinářská černá Dr. Oetker |
Barva gelová potravinářská zelená Dr. Oetker |
Na přípravu těsta v kastrůlku rozpustíme cukr. Jakmile začne karamelizovat, opatrně přilijeme vodu a vymícháme dohladka. Krátce povaříme a necháme zchladnout.
V míse vyšleháme žloutky s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Vlažný karamel metličkou vmícháme do žloutkové směsi. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a po částech společně s moukou smíchanou s kypřicím práškem a ořechy vmícháme do směsi. Těsto rozdělíme do vymazaných a moukou vysypaných forem. Obě formy vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Doba pečení: 40 minut
Korpusy necháme vychladnout.
Na přípravu krému v míse vyšleháme kondenzované mléko s máslem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Oba korpusy 2x podélně rozřízneme a slepíme je tenkou vrstvou krému k sobě. Přeneseme je na podnos a ostrým nožem korpusy okrájíme tak, aby vznikl tvar míče. Zbylý krém naneseme na celý povrch a uhladíme. Vložíme do chladničky asi na 2 hodiny a necháme ztuhnout.
Na ozdobení obarvíme jeden fondán černou barvou. Zbylé dva fondány spojíme a pomocí válečku rozválíme na pracovní ploše vysypané moučkovým cukrem na plát dostatečně velký tak, abychom pokryli celý dort. Plát opatrně přeneseme na dort a uhladíme. Přečnívající fondán odřízneme, odebereme kousek fondánu na ventilek a zbytek fondánu obarvíme zelenou barvou.
Černý fondán pomocí válečku vyválíme na plát a podle šablony pomocí ostrého nože vyřízneme 6 pětiúhelníků (o straně 5 cm). Na vodou navlhčený fondán na dortu naneseme pětiúhelníky a vidličkou naznačíme švy podle obrázku. Dort lehce potřeme vodou, aby se fondán leskl. Vytvarujeme ventilek a nalepíme na dort. Ze zeleného fondánu vyválíme pruh široký asi 4 cm a naneseme na spodní část míče. Pomocí nůžek nastříháme tak, aby vznikla tráva.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
1532
kJ
366 kcal |
1800
kJ
430 kcal |
Tuky | 19.96 g | 23.48 g |
Sacharidy | 45.93 g | 54.04 g |
Bílkoviny | 1.67 g | 1.96 g |
Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Ano
Odmítám