Flag

Medový dort s ořechy

16 porcí
Náročné
180
Oblíbený medový dort s krémem z Pudingu příchuť Smetana-vanilka Dr. Oetker. Pochutná si každý.
Přísady
Příprava
Náš tip
Pokud chceme mít dort méně sladký, vynecháme 4 PL cukru při vaření pudingu.
Náš tip
Dort můžeme připravit také jako karamelový. Slazené kondenzované mléko před použitím vaříme v zavřené plechovce cca 2 hodiny ve vodní lázni a do krému ho přidáme vychlazené, případně použijeme slazené kondenzované mléko karamelové. Místo Pudingu příchuť Smetana-vanilka můžeme použít Puding Karamel Dr. Oetker.
Náš tip
Při pečení korpusů dodržujeme stejnou dobu pečení.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
650 ghladká mouka
1 balíčekKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
špetkaJedlá soda Dr. Oetker
100 gmáslo
3 PLmed
300 gcukr krystal
1 KLocet
2 ksvejce slepičí
Na krém
2 baleníDr. Oetker Puding příchuť Smetana-vanilka
600 mlmléko polotučné
4 PLcukr krystal
250 gmáslo změklé
1 baleníkondenzované mléko slazené (plechovka)
Na ozdobení
1 PLmed pokojové teploty
2 PLvoda teplá
50 gořechy vlašské hrubě nasekané
3 PLkondenzované mléko slazené
Ještě potřebujeme
elektrický ruční šlehač
dortová forma (Ø 24 cm)
papír na pečení
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Jedlá soda Dr. Oetker
Picture - Dr. Oetker Puding příchuť Smetana-vanilka
1

V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou a odložíme.

2

Na těsto rozpustíme ve větším hrnci máslo, přidáme med, cukr a ocet. Důkladně promícháme metličkou a necháme mírně vychladnout (tak, abychom ve směsi udrželi prst). V misce rozšleháme vejce, přidáme do směsi a mícháme do pěny.

3

Postupně přidáváme moučnou směs a důkladně vymícháme vařečkou. Přeneseme na pracovní desku a rukama vypracujeme pevné a trošku lepivé těsto. Pokud těsto lepí příliš, přidáme ještě 2 zarovnané PL hladké mouky. Odložíme do chladničky na 30 minut.

4

Pudingy uvaříme podle návodu na obalu, ale jen se 600 ml mléka a 4 PL cukru, necháme úplně vychladnout. Během chladnutí průběžně mícháme, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Do vychladlého pudingu elektrickým ručním šlehačem postupně zašleháme kousky změklého másla, poté postupně zašleháme slazené kondenzované mléko (odložíme si 3 PL na ozdobení). Krém odložíme do chladničky.

5

Těsto rozdělíme nožem na 6 stejných částí. Pracovní desku si pomoučíme a každou část rozválíme na 3 mm tenký plát. Rámem dortové formy nebo poklicí vykrajujeme kruhové korpusy. Z odkrojků opět vypracujeme těsto a vyválíme další pláty. Nepoužité zbytky těsta odložíme a použijeme na závěr na zdobení.

6

Troubu zapneme a necháme vyhřát. Vložíme prázdný plech na pečení a nahřejeme. Každý vykrojený plát těsta přeneseme na papír na pečení, položíme na vyhřátý plech a postupně všechny upečeme. Na závěr upečeme zbytky těsta.

Doba pečení: asi 6 - 8 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

7

Upečené pláty opatrně skládáme na sebe (bez papíru na pečení) a necháme vychladnout.


V míse rozmícháme med a teplou vodu na sirup. Pláty otočíme drsnou stranou nahoru a pokapeme sirupem. Takto připravené pláty postupně potíráme z drsné strany krémem a vrstvíme na sebe. Zbylým krémem potřeme povrch i boky dortu. V míse smícháme ořechy a rozdrobené upečené zbytky těsta a vršek i boky dortu jimi posypeme. Povrch dortu pokapáme 3 PL slazeného kondenzovaného mléka, odložíme do chladničky a necháme přes noc odležet. Dort krájíme nožem nahřátým v teplé vodě.

Náš tip

  • Pokud chceme mít dort méně sladký, vynecháme 4 PL cukru při vaření pudingu.
  • Dort můžeme připravit také jako karamelový. Slazené kondenzované mléko před použitím vaříme v zavřené plechovce cca 2 hodiny ve vodní lázni a do krému ho přidáme vychlazené, případně použijeme slazené kondenzované mléko karamelové. Místo Pudingu příchuť Smetana-vanilka můžeme použít Puding Karamel Dr. Oetker.
  • Při pečení korpusů dodržujeme stejnou dobu pečení.