na recept Obláčkový dort s ovocem
dortová forma (Ø 26 cm) | |
elektrický ruční šlehač |
80 g | hladká mouka |
2 zarovnaných KL | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
60 g | cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
60 g | máslo - změklé |
2 ks | vejce |
400 g | směs lesní ovoce |
1 balíček | Želatina v plátcích Dr. Oetker ( použijeme pouze 4 plátky) |
3 PL | voda |
trochu | citrónová šťáva (asi z 1/2 citrónu) |
50 g | cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
1 balíček | Želatina v plátcích Dr. Oetker (použijeme 8 plátků) |
6 PL | voda |
150 g | jogurt bílý polotučný |
150 g | moučkový cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
1 balíček | Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker |
trochu | citrónová šťáva (z 1/2 citrónu) |
150 ml | citrónový likér (např.Limoncello) |
500 ml | smetana ke šlehání 33% |
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a vejce a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: asi 180 °C
Horkovzdušná trouba: asi 160 °C
Doba pečení: asi 18 minut
Korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy a položíme na podnos. Okolo korpusu upevníme očištěný okraj formy tak, že necháme formu otevřenou. Vznikne nám tak volný okraj široký asi 1 cm.
Na přípravu ovocné náplně necháme ovoce rozmrazit, poté ho pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Želatinu necháme nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Do ovoce vmícháme citrónovou šťávu, cukr a vanilínový cukr. Želatinu vymačkáme, rozpustíme podle návodu na obale a ihned vmícháme do ovoce.
Na přípravu smetanové náplně necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. V míse smícháme jogurt s cukrem, vanilínovým cukrem, kůrou, citrónovou šťávou a likérem. Smetanu vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Želatinu vymačkáme a rozpustíme podle návodu na obale a vmícháme do ní 5 PL směsi. Poté želatinu ihned důkladně vmícháme do zbytku směsi. Zlehka vmícháme šlehačku, naneseme na korpus a uhladíme.
Do smetanové náplně ihned nalijeme ovocnou náplň a pomocí vidličky vytvoříme mramorování. Dort uložíme asi na 5 hodin do chladničky, nejlépe však přes noc.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
1084
kJ
259 kcal |
913
kJ
218 kcal |
Tuky | 14.34 g | 12.05 g |
Sacharidy | 27.80 g | 23.36 g |
Bílkoviny | 2.86 g | 2.40 g |
Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Ano
Odmítám