COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Pletýnky se švestkovou pomazánkou

(0)
0 0 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Nadýchané pletýnky se švestkovou náplní s Černým kakaem Dr. Oetker na nedělní odpoledne jako stvořené.

asi 16 kusů

střední obtížnost 40 minut

Přísady

Přísady

na recept Pletýnky se švestkovou pomazánkou

Na těsto:

100 ml mléko polotučné vlažné
45 g droždí čerstvé
1 KL cukr
520 g hladká mouka
špetka sůl (2x)
1 PL cukr
2 ks vejce
150 ml mléko polotučné vlažné
40 g máslo změklé
1 KL Bourbon Extrakt Vanilka Madagaskar Dr. Oetker
1 balíček Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker

Na potření:

1 ks žloutek
4 PL smetana ke šlehání 33%

Na sirup:

2 PL javorový sirup
1 KL rum

Ještě potřebujeme:

plech na pečení
švestková pomazánka (viz recept Švestková pomazánka)

preparation

příprava

1

Na přípravu těsta do 100 ml mléka rozdrobíme droždí. Přidáme cukr, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. V míse smícháme mouku se solí a cukrem. Přilijeme kvásek, vejce, mléko, máslo, extrakt a kůru a ručně nebo pomocí robotu vypracujeme hladké těsto. Těsto zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. 

2

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na 8 stejných dílů. Z každého pomocí válečku vyválíme obdélník. Potřeme ho švestkovou pomazánkou. Zarolujeme a rozřízneme. Řeznou stanu obrátíme nahoru, přehneme do písmene U, stočíme oba prameny do kličky, několikrát obtočíme a vytvoříme klubíčko. Pletýnky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme kynout dalších 30 minut. Pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme povrch pletýnek žloutkem rozšlehaným se smetanou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

Plynová trouba: 180 °C

Doba pečení: asi 25 minut

3

Na sirup smícháme javorový sirup s rumem.

4

Pletýnky ještě horké potřeme sirupem a necháme vychladnout.

Nutriční hodnoty na recept Pletýnky se švestkovou pomazánkou

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 708 kJ
169 kcal
1059 kJ
253 kcal
Tuky 4.63 g 6.92 g
Sacharidy 26.88 g 40.12 g
Bílkoviny 5.67 g 8.46 g