na recept Tvarohový dort s hruškami
dortová forma (Ø 26 cm) | |
elektrický ruční šlehač |
250 g | hladká mouka |
3 zarovnaná KL | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
100 g | mleté mandle |
150 g | cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
150 g | máslo změkklé nebo margarín |
3 ks | vejce a 250g najemno nastrouhané karotky |
500 g | tvaroh polotučný |
5 PL | citrónová šťáva (asi 1 1/2 citrónu) |
100 g | cukr |
1 balíček | Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker |
100 ml | voda |
500 g | smetana ke šlehání 33% |
2 balíčky | Smeta-fix Dr. Oetker |
1 balíček | Želatinový ztužovač Dr. Oetker |
asi 500 g | hrušky |
1 balíček | Dort-želé čiré Dr. Oetker |
50 g | cukr |
250 ml | Cider (Francouzské jablečné víno), nebo jablečné šťávy |
2 PL | citrónová šťáva (asi 1/2 citrónu) |
50 g | mleté mandle |
100 g | smetana ke šlehání 33% |
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, mandlemi, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín, vejce a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dohladka. Nakonec vmícháme nastrouhanou karotku. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Doba pečení: asi 30 minut
Korpus necháme vychladnout.
Na přípravu kompotu oloupeme hrušky, zbavíme jádřinců, nakrájíme na větší kostky a pokapeme citrónovou šťávou. Dort-želé uvaříme s cukrem a ciderem podle návodu na obale. Přidáme hrušky, krátce povaříme a necháme vychladnout.
Na přípravu náplně v míse smícháme tvaroh s cukrem, šťávou a kůrou. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned vmícháme do tvarohové směsi. Smetanu vyšleháme se Smeta-fixem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha a vmícháme do tuhnoucí směsi.
Korpus vyklopíme z formy, stáhneme papír na pečení a korpus jednou podélně rozřízneme. Spodní díl korpusu položíme na podnos a kolem upevníme očištěný okraj formy. Z kompotu odebereme asi 5 PL a odložíme stranou. Zbylý kompot naneseme do formy a potřeme polovinou náplně. Zakryjeme vrchním dílem korpusu a potřeme zbylou náplní. Na povrchu vytvoříme pomocí lžíce prohlubně a do nich rozdělíme odložený kompot. Uložíme asi na 3 hodiny do chladničky tuhnout.
Na ozdobení vyšleháme smetanu dotuha. Dort uvolníme z formy, okraje dortu potřeme šlehačkou a ozdobíme mandlemi.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
1796
kJ
429 kcal |
159
kJ
38 kcal |
Tuky | 22.65 g | 2.01 g |
Sacharidy | 45.89 g | 4.08 g |
Bílkoviny | 8.26 g | 0.73 g |
Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Ano
Odmítám