na recept Vanilkovo – karamelový dort s jablky
dortová forma (Ø 26 cm) | |
elektrický ruční šlehač |
100 g | máslo změklé |
200 g | cukr |
100 g | cukr třtinový |
3 ks | vejce |
2 KL | Vanilková pasta Dr. Oetker |
1 zarovnaná KL | skořice mletá |
2 KL | ocet |
250 ml | kefír ové mléko |
260 g | hladká mouka |
2 zarovnaná KL | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
1 balíček | Zlatý klas Dr. Oetker |
800 ml | mléko polotučné |
60 g | cukr |
120 g | máslo změklé |
650 g | jablek (oloupaná a nakrájená na plátky) |
citrónová šťáva z 1 citrónu | |
120 g | cukr třtinový |
3 zarovnaná KL | skořice mletá |
25 g | máslo |
200 g | cukr |
90 g | máslo |
1 zarovnaná KL | sůl |
125 ml | smetana ke šlehání 33% |
50 g | ořechy vlašské nasekané |
Na přípravu těsta v míse vyšleháme máslo s cukrem a třtinovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme vejce, vanilkovou pastu, skořici, ocet a kefírové mléko a krátce vyšleháme. Poté přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Doba pečení: asi 40 minut
Korpus necháme vychladnout. Poté korpus vyjmeme z formy a 2 x ho podélně rozřízneme. Spodní díl korpusu položíme na podnos a kolem připevníme očištěný okraj formy.
Na přípravu náplně uvaříme Zlatý klas s mlékem a cukrem podle návodu na obale a za občasného zamíchání ho necháme vychladnout. Poté přidáme máslo a vyšleháme dohladka.
Na přípravu jablečné náplně vložíme jablka do hrnce. Přidáme šťávu, cukr smíchaný se skořicí a máslo a na mírném stupni za občasného zamíchání povaříme asi 20 minut. Poté odstavíme a necháme vychladnout.
Na přípravu karamelu v hrnci rozpustíme na mírném stupni cukr. Přidáme máslo, opatrně přiléváme smetanu a asi minutu mícháme dohladka.
Na spodní díl korpusu naneseme třetinu karamelu a rozetřeme. Na karamel naneseme třetinu jablečné náplně. Naneseme polovinu náplně a zakryjeme druhým dílem korpusu a pokračujeme stejně jako u spodního korpusu. Zakryjeme posledním dílem korpusu, potřeme zbytkem karamelu a naneseme jablka.
Povrch dortu nazdobíme nasekanými ořechy.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
2772
kJ
662 kcal |
976
kJ
233 kcal |
Tuky | 32.89 g | 11.58 g |
Sacharidy | 85.58 g | 30.13 g |
Bílkoviny | 8.85 g | 3.12 g |
Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Ano
Odmítám