Flag

Vánoční poleno s mandarinkami

8 porcí
Náročné
130
Luxusní dezert jako z francouzské cukrárny.
Přísady
Příprava
Náš tip
Pokud nemáme vhodnou formu, vytvoříme rámeček z alobalu na rozměr formy srnčího hřbetu.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na náplň
2 ksmandarinkový kompot (175 g)
1 plátekŽelatina v plátcích Dr. Oetker
100 mlšťáva z kompotu
Na krokant
80 gčokoláda mléčná
150 glískooříškový krém
120 gořechy nasekané opražené (lískové, vlašské, kešu, para)
Na sušenku
60 gmandlová moučka
60 gmoučkový cukr
10 ghladká mouka
kůra z 2 chemicky neošetřených mandarinek
2 ksvejce slepičí
2 ksbílek
Na pěnu
400 gčokoláda mléčná
300 mlsmetana ke šlehání 33%
90 mlmléko polotučné
100 mlsmetana ke šlehání 33%
2 ksžloutek
20 gcukr
100 mlsmetana ke šlehání 33%
Na ozdobení
mandarinky
brusinky
ořechy nasekané
Ještě potřebujeme
forma na srnčí hřbet (30 x 10 cm)
elektrický ruční šlehač
plech na pečení (20 x 30 cm)
forma nebo rámeček (10 x 30 cm)
Picture - Želatina v plátcích Dr. Oetker
1

Na přípravu náplně necháme na sítku odkapat kompot a šťávu přitom zachytíme. Želatinu necháme ve šťávě nabobtnat a rozpustit podle návodu na obale. Přidáme odkapané mandarinky, odstavíme a necháme ztuhnout.

2

Na přípravu krokantu nalámeme čokoládu do kastrůlku a ve vodní lázni ji rozpustíme. Odstavíme a vmícháme lískooříškovou pomazánku a ořechy. Krokant nalijeme do formy nebo rámečku vyloženým papírem na pečení a uhladíme. Vložíme asi na hodinu do mrazáku ztuhnout.

3

Na přípravu sušenky v míse smícháme mandlovou moučku s cukrem, moukou a kůrou. Přidáme žloutky. Z bílků vyšleháme elektrickým ručním šlehačem tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do směsi.  Těsto naneseme na plech vyložený papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: 10 minut

Elektrická trouba: 170 °C

Horkovzdušná trouba: 150 °C

4

Sušenku necháme vychladnout.

5

Na přípravu pěny čokoládu nalámeme do kastrůlku, ve vodní lázni ji rozpustíme a odstavíme. V míse vyšleháme smetanu (300 ml) elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V kastrůlku zahřejeme mléko a se smetanou (100 ml). V míse vyšleháme žloutky s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přilijeme mléko se smetanou a krátce vyšleháme. Poté nalijeme zpět do kastrůlku a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Poté vmícháme do rozpuštěné čokolády a vymícháme dohladka. Směs přelijeme do vyšší nádoby, přilijeme smetanu (100 ml) a metličkou vymícháme. Nakonec zlehka vmícháme vyšlehanou šlehačku.

6

Do formy vyložené potravinářskou fólií naneseme ¾ čokoládové pěny. Do středu naneseme náplň z mandarinek a zakryjeme sušenkou. Poté naneseme zbytek pěny a zakončíme krokantem. Formu vložíme minimálně na 5 hodin do chladničky.

7

Dezert vyklopíme z formy na podnos, stáhneme potravinářskou fólii a dozdobíme mandarinkami, brusinkami a ořechy.

Náš tip

  • Pokud nemáme vhodnou formu, vytvoříme rámeček z alobalu na rozměr formy srnčího hřbetu.