na recept Vánoční štola s oříšky a mandlemi
200 g | lískooříškový krém |
200 g | ořechy vlašské nahrubo nasekané |
400 g | hladká mouka |
100 g | mandle strouhané |
0,5 balení | Kypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker |
175 g | cukr |
1 zarovnaná KL | Perníkové koření Dr. Oetker |
1 zarovnaná KL | skořice mletá |
špetka | sůl |
1 KL | Vanilková pasta Dr. Oetker |
250 g | tvaroh polotučný |
150 g | máslo změklé |
1 ks | vejce |
50 g | máslo rozpuštěné |
2 zarovnaná PL | moučkový cukr |
plech na pečení |
Na přípravu náplně v míse smícháme lískooříškovou pomazánku s ořechy.
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s mandlemi, kypřicím práškem, cukrem, kořením, skořicí a solí. Přidáme pastu, tvaroh, máslo a vejce a ručně vypracujeme na hladké těsto. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z těsta pomocí válečku plát 30 x 35 cm. Náplň stejnoměrně naneseme na plát těsta a necháme po stranách asi 3 cm volný okraj. Okraje přehneme k náplni a vytvoříme štolu. Štolu opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Doba pečení: O nás 60 Minuty
Horkou štolu potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky máslem, pocukrujeme a necháme vychladnout.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
1457kJ 348kcal |
1800kJ 430kcal |
Tuky | 21.35g | 26.36g |
Sacharidy | 33.25g | 41.05g |
Bílkoviny | 7.22g | 8.92g |