Flag

Ricottový koláč s rybízem

12 porcí
Středně obtížné
120
Oblíbený tvarohový koláč bez korpusu hravě připravíte se Zlatým klasem Dr. Oetker. S rybízem bude neodolatelný!
Přísady
Příprava
Náš tip
Koláč můžeme připravit také s korpusem, na který budeme potřebovat 150 g rozdrobených máslových sušenek (nejsnáze je rozdrobíme v pevném sáčku dřevěným válečkem) a 80–100 g rozehřátého másla. Směs přitlačíme na dno formy vyložené papírem na pečení. Korpus pečeme 10 minut na 160 °C, vychladíme a přelijeme tvarohovou náplní připravenou podle návodu a dále postupujeme podle popisu.
Náš tip
Ricottu můžeme nahradit 400 g měkkého tvarohu a 100 g zakysané smetany.
Náš tip
Aby voda během pečení neprosakovala do těsta, doporučujeme formu důkladně obalit alobalem.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
500 gricotta
250 gtvaroh jemný krémový
150 gcukr
1 PLcitrónová šťáva
1 KLFinesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
1 KLVanilková pasta Dr. Oetker
3 ksvejce slepičí
1 balíčekZlatý klas Dr. Oetker
Na polevu a ozdobení
125 grybíz červený
Ještě potřebujeme
elektrický ruční šlehač
dortová forma (Ø 24 cm)
papír na pečení
plech na pečení větší hluboký
alobal
Picture - Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
Picture - Vanilková pasta Dr. Oetker
Picture - Zlatý klas Dr. Oetker
1

V hlubší míse smícháme elektrickým ručním šlehačem ricottu a tvaroh. Přidáme cukr, citrónovou šťávu a kůru a vanilkovou pastu a šleháme při nízkých otáčkách asi 3 minuty. Postupně přidáme vejce pokojové teploty a ručně vařečkou vmícháme do tvarohové směsi. Nakonec do těsta přidáme Zlatý klas a důkladně promícháme.

2

Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a přebytečný papír odstřihneme nůžkami.

3

Tvarohovou směs vlijeme do připravené dortové formy. Formu chytíme oběma rukama a zlehka s ní několikrát bouchneme o pracovní desku, abychom odstranili přebytečný vzduch, který může být v těstě.

4

Troubu předehřejeme na 160 °C. Dortovou formu vložíme do hlubokého plechu a těsně před vložením do trouby do plechu opatrně nalijeme horkou vodu (např. z rychlovarné konvice) do výšky asi 3 cm.

5

Plech s koláčem vložíme do trouby a necháme péct asi 10 minut. 

Doba pečení: asi 10 minut

Elektrická trouba: 160 °C

Horkovzdušná trouba: 140 °C

6

Potom teplotu snížíme na 110 °C a dopečeme, dokud nebude těsto tuhé, ale ve středu stále mírně chvějivé.

Doba pečení: asi 25 minut

Elektrická trouba: 110 °C

Horkovzdušná trouba: 100 °C

7

Koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Potom odložíme ještě nejméně na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobíme čerstvým rybízem nebo jiným bobulovým ovocem.

Náš tip

  • Koláč můžeme připravit také s korpusem, na který budeme potřebovat 150 g rozdrobených máslových sušenek (nejsnáze je rozdrobíme v pevném sáčku dřevěným válečkem) a 80–100 g rozehřátého másla. Směs přitlačíme na dno formy vyložené papírem na pečení. Korpus pečeme 10 minut na 160 °C, vychladíme a přelijeme tvarohovou náplní připravenou podle návodu a dále postupujeme podle popisu.
  • Ricottu můžeme nahradit 400 g měkkého tvarohu a 100 g zakysané smetany.
  • Aby voda během pečení neprosakovala do těsta, doporučujeme formu důkladně obalit alobalem.