Slyšíte ten jemný šum moře prolínající se s veselým ruchem italské promenády? To je Neapol! Vítejte!
Syté, jednoduché a chutné jídlo připravené z těsta a domácích rajčat se beze změny mezi místními těšilo velké popularitě dlouhé desítky let. Ale této klasice pořád tak trochu něco scházelo. Nemyslíte?
Pojďme ji vylepšit! To se ale musíme trochu posunout v čase.
Je to století telegrafu, telefonu, žárovky, a hlavně vylepšení pizzy! Italský královský pár se totiž přesně tehdy rozhodl opustit pohodlí svého sídla a prozkoumat blíže zemi, které vládne.
Jednou z jejich zastávek bylo také město Neapol, kde si pizza držela své přední místo mezi jídly. Pocta pohostit královský pár ale připadla jen jednomu pekaři, a to Raffaele Espositovi. Ten měl před sebou nelehký úkol.
Američané poslali Evropě rajčata, a tak je Evropané dali na pizzu a poslali zpět do Ameriky.
Od té chvíle se pizza v Americe vyvíjela trochu jiným způsobem než v Itálii a přizpůsobovala se chuti místních obyvatel. Kromě vyšších okrajů a silnějšího těsta najdeme odlišnosti také v přípravě rajčatového základu.
Zatímco v Itálii se připravuje z čerstvých rajčat, olivového oleje, česneku a oregana, v Americe je oblíbenější hustější, sladší a jemně pikantní rajčatová omáčka připravovaná pomalým vařením, které trvá i několik hodin.