Ovoce pečlivě omyjeme a necháme dobře okapat. Eventuální poškozená místa a stopky, jádra, pecky atd. odstraníme. Ovoce nakrájíme na malé kousky nebo rozmixujeme na kaši, odvážíme.
Správné množství ovoce zjistíte pomocí zavařovací kalkulačky.
Nakrájené ovoce vložíme do velkého hrnce se širokým dnem.
- Pokud použijeme přípravek Gelfix, smícháme ho nejprve s 2 polévkovými lžícemi cukru z odváženého množství cukru, poté promícháme s ovocem.
- Pokud použijeme želírovací cukr, smícháme odvážené ovoce přímo s ním.
Použití Gelfixu: Vše uvedeme za stálého míchání na silném plamenu do varu a 1 minutu důkladně povaříme. Jakmile se vše za stálého míchání vaří, přidáme zbytek cukru. Směs za stálého míchání opět uvedeme k varu a vaříme 5 minut a sejmeme z plotny. Případnou pěnu odstraníme.
Použití želírovacího cukru: Vše za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Případnou pěnu odstraníme.
Želírovací zkouška ukáže, zda ovocná hmota v průběhu chladnutí dostatečně ztuhne, tzn., zda je schopna dostatečně „želírovat“. Za tímto účelem naneseme 1-2 kávové lžičky horké zavařeniny na malý talířek, který jsme předtím na krátkou dobu nechali v chladničce. Pokud vzorek zhoustne, resp. ztuhne do 5 minut, ztuhne dostatečně i zbytek džemu, marmelády nebo želé ve sklenicích. Pokud si přejeme, aby hmota ztuhla více, jednoduše zamícháme do horké směsi 1–2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr.Oetker podle návodu na obale. Zopakujeme želírovací zkoušku a teprve pak plníme do sklenic.
Džem, marmeláda nebo želé se zprvu mohou zdát málo husté, želírovací proces ve sklenicích však může trvat až jeden týden nebo i déle.
Hotovou zavařeninu naplníme ihned až po okraj do připravených sklenic a uzavřeme víčky. Sklenice necháme asi 5 minut stát dnem vzhůru.