Flag

Žele Želatina

Želatina
Inspirace
Žele Želatina
Želatina

Je přírodní rozpustná bílkovina, která je živočišného původu. Má vynikající vlastnosti a perfektně drží tvar. Rozpouští se ve vodě při mírném přihřívání a chlazením tuhne. Využívá se především při přípravě různých krémů a náplní, dezertů, slaných aspiků či tlačenek. Na trhu můžete najít více druhů želatiny, ze kterých si můžete vybrat podle vašich preferencí.

Želatina v plátcích Dr. Oetker

V kuchyni je všestranným pomocníkem, která je vhodná na sladké i slané variace jídel. Balení obsahuje 6 plátků, které vystačí na 0,5 l tekutiny. Příprava je jednoduchá, plátky nechte „nabobtnat“ ve vodě, potom vyždímejte. Za stálého míchání zahřívejte (pozor nevařte), až do úplného rozpuštění želatiny. K takto rozpuštěné plátkové želatině okamžitě přidejte 2 polévkové lžíce krému nebo šťávy. Následně zapracujte do zbylého krému.

Picture -

Želatina na ztužení krémů Dr. Oetker

Je čirá, jemně mletá želatina, která se používá k přípravě smetanových, tvarohových, jogurtových krémů a náplní nebo na přípravu dezertů z ovocných šťáv. Perfektně drží tvar. Připravíte si ji smícháním obsahu sáčku se 4 polévkovými lžícemi vody a necháte asi 10 minut „nabobtnat“. Za stálého míchání mírně zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Pozor, nesmí se vařit! Aby želatina správně fungovala, nesmí přejít varem. Přidáte pár lžic náplně a následně zapracujte do zbylého krému. 

Picture -

Želatina na vaječnou tlačenku a aspiky Dr. Oetker

Je speciálně vyvinuta pro přípravu různých slaných aspiků, tlačenek a rosolů. Vyznačuje se mimořádnou tuhostí, díky čemuž výborně drží tvar. Příprava je jednoduchá, stačí rozpustit v horké vodě, nálevu či vývaru a použijete dle vašeho oblíbeného receptu.  

Picture -

Želatinový ztužovač Dr. Oetker

Je ideální pro přípravu šlehačkových, jogurtových, tvarohových a smetanových dortů a dezertů. Želatinový ztužovač můžete používat namísto klasické želatiny. Příprava je rychlá a jednoduchá. Žádné zahřívání! Želatinový ztužovač připravíte za studena. Stačí smíchat se 100 ml vody a přidat do krému nebo náplně. 

Picture -

Cenné rady jak si připravit správně želatinu

  • Pozor, želatina se nesmí vařit! Aby vám správně fungovala, nesmí přejít varem.
  • Pokud vám želatina neztuhla ani po několika hodinách v chladničce, je možné, že jste ji zahřáli na vyšší teplotu - více než 90 stupňů.
  • Pokud připravujete dezert či dort s více vrstvami želatiny, je důležité nechat předchozí vrstvu pořádně vychladnout a ztuhnout.
  • Ananas, kiwi či fíky obsahují specifické enzymy, které potlačují želírování, což znamená, že želatina nemusí správně ztuhnout. Pro lepší výsledek doporučujeme toto ovoce mírně povařit.
  • Chcete-li želatinu obarvit bez použití barviva, můžete místo vody použít ovocnou šťávu, džus nebo rozmixované ovoce v barvě, které chcete dosáhnout.

Recepty s želatinou

Více informací

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálních sítích