Díky archeologickým vykopávkám víme, že kakaovník pěstovali Olmékové na území dnešního Mexika už před 3 000 lety. Po zániku jejich říše se pěstování kakaovníků ujali Mayové, Toltékové, Aztékové,… A nakonec my ☺
Kakaové boby nebyly jen jednou z mnoha plodin – bylo to exkluzivní zboží. V dobách indiánských říší proto boby sloužily jako platidlo. Například rajče stálo 1 bob, avokádo 3 boby, králík stál 10 bobů a otrok 100 bobů. Mayové si kakaových bobů natolik vážili, že je používali ve svých rituálech při obětování bohům.
Kakao jako nápoj obsahuje opravdu hodně energie a podávalo se třeba na banketech. Takový aztécký císař Montezuma údajně dokázal vypít denně více než padesát číší kakaa. Jak jinak než v pohárech z ryzího zlata. Během jednoho dne se na banketu spotřebovalo až 640 číší kakaového nápoje, to si někdo užíval.
Až do roku 1828 nebylo vůbec snadné vyrobit kakaový nápoj – vysoký podíl tuku způsoboval špatnou rozpustnost a mastná oka na jeho hladině. Pak ale přišel Holanďan Casparus van Houten s lisem, který poprvé z kakaových bobů oddělil více než 50 % kakaového másla, čímž otevřel cestu k sušení a mletí na kakaový prášek. Sláva!
Čím tmavší barvu má kakaový prášek, tím je lepší? Tmavší barva nevypovídá nic o kvalitě a lze jí docílit alkalizací. Alkalizace je proces, se kterým přišel syn už zmíněného Caspara van Houtena, Coenraad. Chtěl zpříjemnit přirozeně kyselou chuť kakaa a zlepšit jeho rozpustnost.
To se mu povedlo přidáním regulátorů kyselosti (čili alkalizačních činidel) do kakaové hmoty. Na jeho počest se tato kakaa nazývají jako „holandská“, případně „holandského typu“. Alkalizace ale zároveň snižuje množství látek prospěšných našemu zdraví.
Plod stromu kakaovníku je 10–25 cm dlouhý, 6–12 cm široký a má hmotnost okolo 450 gramů. Uvnitř plodu se v 5 řadách nachází asi 40 semen, která se na hromádkách fermentují 2–7 dní při teplotě 38–50 °C. Pak se ještě suší, čistí, předpražují a praží při 105 °C a na závěr melou na kakaovou hmotu. To vše ze stromu, který dává plody až po 9 letech růstu, a to ještě přibližně jen 2 kilogramy za rok. Už je jasnější, proč to bývala tak luxusní surovina?
Kakaovník původně rostl v podrostu deštných pralesů, kde měl ideální stín, teplotu i optimální množství vody. Všechny tyto „podmínky“ musejí být splněny i dnes, a tak lze kakaovník pěstovat pouze v tropickém pásmu kolem rovníku, mezi 20° severní a jižní zeměpisné šířky, do nadmořské výšky 500 m n. m. Kakaové boby, ze kterých je Přírodní kakao Dr. Oetker vyrobeno, vypěstovali farmáři v západní Africe (Pobřeží slonoviny, Ghana, Kamerun a Nigérie), Dominikánské republice, Vietnamu nebo Indonésii.
Byli bychom rádi za Váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách.
Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Váš souhlas výslovně zahrnuje také případné předání údajů do Spojených států amerických (dále jen „USA“) ve smyslu článku 49 GDPR. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů, zde najdete také další informace o předávání dat poskytovatelům technologií a partnerům v USA. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Jejich využití je zcela nezbytné, proto tuto možnost nelze vypnout.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie sledující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro Vás naši nabídku.
Využíváme také poskytovatele technologií, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro Vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale i samotný obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci Vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Spolupracujeme také s partnery, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.
Ano
Odmítám