Flag

Domácí kváskový mazanec

asi 6 - 8 porcí
Jednoduché
120
Velikonoční mazanec provoněný Žitným kváskem Dr. Oetker chutná opravdu báječně.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
60 grozinky
2 PLrum
120 mlmléko polotučné
100 gmáslo
300 gmouka polohrubá
180 ghladká mouka
špetkasůl
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
1 balíčekŽitný kvásek Dr. Oetker
100 gcukr
1 balíčekVanilkový cukr Dr. Oetker
1 balíčekFinesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
špetkamuškátový oříšek mletý
1 ksvejce slepičí
2 ksžloutek
Na potření a posypání
1 ksvejce slepičí
80 gmandlové plátky
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Žitný kvásek Dr. Oetker
Picture - Vanilkový cukr Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta rozinky namočíme do rumu a necháme je asi hodinu macerovat. V kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme obě mouky se solí, droždím, kváskem, cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem.  Přidáme vejce, žloutky, máslo rozpuštěné v mléce a rozinky a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.

2

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a vytvoříme kulatý bochník o průměru asi 18 cm. Bochník naneseme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté ho potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.  Do středu ostrým nožem vytvoříme ne příliš hluboký kříž. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 45 minut

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

3

Mazanec necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.