¾ broskví omyjeme, odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky a odvážíme 1 000 g. Zbylé broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, odpeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Z citrónů vymačkáme šťávu. Sklenice a víčka důkladně opláchneme horkou vodou.
Větší část broskví vložíme do hrnce, přidáme prosecco a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Přidáme šťávu z citrónů, nakrájené kousky zbylých broskví a želírovací cukr. Vše důkladně promícháme a přivedeme k varu. Povaříme alespoň 5 minut.
Provedeme zkoušku želírování: 1–2 KL horkého džemu kápneme na talířek a necháme vychladnout. Pokud konzistence není po vychladnutí dostatečně tuhá, přidáme 1–2 zarovnané KL kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Hotový džem odstavíme, odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování