
Fíkový dort s karamelovou polevou
Přísady
Příprava:
Na přípravu těsta namočíme rozinky do rumu a necháme je asi hodinu macerovat. Fíky nakrájíme na malé kousky, vložíme je do vařící vody a za občasného zamíchání je povaříme asi 15 minut. Poté odstavíme, vmícháme jedlou sodu a necháme je zchladnout. V míse vyšleháme vejce s cukry elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme ponorným mixérem rozmixované fíky, rozinky v rumu, pohankovou mouku, mandlovou mouku a olej a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy a uhladíme.
Doba pečení: 60 minut
Teplota horního a spodního ohřevu v troubě: 160 °C
Teplota trouby s větrákem: 140 °C
Korpus necháme vychladnout a odstraníme formu.
Na polevu necháme v rendlíku rozpustit cukr, přilijeme kokosové mléko a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Polevu nalijeme na povrch dortu.
Na ozdobení očistíme fíky a nakrájíme je na čtvrtky. Fíky naneseme na povrch do středu dortu.
Související recepty

Šišky jablkovo-pudingové

Makronky

Barevné krémy Zlatý klas

Řezy s mascarpone

Francouzské krémeše

Granola s kakaovými boby
