Na přípravu těsta smícháme mouku s kypřicím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme vanilínový cukr, vejce a olej a promícháme elektrickým ručním šlehačem nejprve krátce na nejnižším stupni, pak asi 2 minuty na nejvyšším stupni. Těsto nalijeme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme stěrkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 15 - 18 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Po upečení necháme korpus 5 minut vychladnout ve formě. Pak uvolníme nožem okraj formy, korpus vyjmeme a stáhneme papír na pečení. Korpus dáme na servírovací talíř. Džem propasírujeme přes síto a vmícháme citrónovou šťávu. Touto směsí potřeme korpus. Znovu nasadíme očištěný okraj formy.
Jablka a hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a pokrájíme na osminky. Džus v hrnci smícháme s pudingovým práškem, citrónovou šťávou a moučkovým a vanilínovým cukrem a přivedeme do varu. Jablka a hrušky přidáme do džusu a za stálého míchání necháme 7 minut povařit na mírném ohni.
Želatinu namočíme ve 100 ml vody a necháme ji nabobtnat. Hruškovo-jablečnou hmotu necháme okapat na sítu a šťávu zachytíme. Nabobtnalou želatinu zahřejeme, aby se rozpustila (nesmí se vařit!) a vmícháme ji do šťávy. Směs necháme zchladnout v lednici. Okapané ovoce rozdělíme na korpus a odložíme do chladničky.
Když začne šťáva želírovat, vmícháme jogurt a opět dáme směs do chladničky. Když začne směs tuhnout, nalijeme ji na studené ovoce. Dort dáme na minimálně na 2 hodiny do chladničky.
Před servírování uvolníme nožem okraj formy a podáváme.
Související recepty