
Velikonoční věnečky na vajíčka
Přísady
Příprava:
Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, droždí, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidáme vejce, bílek, máslo, mléko a smetanu a vařečkou vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, krátce prohněteme a nakrájíme na 18-20 kousků. Každý kousek vyválíme na váleček asi 25 cm dlouhý. Vždy dva válečky spleteme dohromady, konce zmáčkneme k sobě a vytvoříme věneček. Věnečky klademe na plechy vyložené papírem na pečení. Před pečením necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout. Potřeme rozšlehaným žloutkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 25 minut
Teplota horního a spodního ohřevu v troubě: 200 °C
Teplota trouby s větrákem: 180 °C
Po vychladnutí vložíme do středu věnečků uvařená malovaná vejce.
Související recepty

Medové jidáše

Krtkův dort – Sladké pokušení

Dort s kardamomem a fíky

Barevné sněhové pusinky

Velikonoční věnec s vejci

Velikonoční zajíc
