Flag

Borůvkový krémeš

20 porcí
Středně obtížné
120
Ovocná varianta oblíbeného zákusku s netradičním fialovým krémem se Zlatým klasem Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Náš tip
Místo smetany ke šlehání můžeme použít 2 balíčky Šlehačky v prášku Dr. Oetker, kterou připravíme podle návodu na obalu.
Náš tip
Borůvkový kompot můžeme nahradit 300 g mraženého lesního ovoce, které na pánvi povaříme se 100 ml vody a 3 PL cukru krystal. Rozmixujeme a dále postupujeme podle návodu. Pokud nechceme mít v krému slupky a semínka z ovoce, rozmixovanou směs přecedíme přes hustší sítko.
Náš tip
Pokud se listové těsto při pečení nafoukne, po upečení na něj zlehka položíme vlhkou utěrku.
Náš tip
Kremeš krájíme důkladně vychlazený, a to čistým nožem, který po každém řezu utřeme papírovou utěrkou.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
2 balenílistové těsto (srolované na papíru na pečení)
Na krém
560 mlkompot borůvkový (asi 160 g borůvek)
1 PLcitrónová šťáva
5 baleníZlatý klas Dr. Oetker
1200 mlmléko plnotučné
12 PLcukr krystal
150 gmáslo změklé
1 KLBarva gelová potravinářská červená Dr. Oetker
Na šlehačku
500 mlsmetana ke šlehání 33% vychlazená
2 balíčkySmeta-fix Dr. Oetker
4 PLmoučkový cukr
Ještě potřebujeme
elektrický ruční šlehač
ponorný mixér
plechy na pečení velký mělký
Picture - Zlatý klas Dr. Oetker
Picture - Barva gelová potravinářská červená Dr. Oetker
Picture - Smeta-fix Dr. Oetker
1

V misce rozmixujeme borůvkový kompot spolu se šťávou a citrónovou šťávou dohladka. Ovocnou směs smícháme s 1 200 ml mléka. Krém připravíme ze Zlatých klasů podle návodu na obalu z mléka s borůvkami a 12 PL cukru. Uvaříme hustý puding. Za občasného promíchání (aby se nám na povrchu nevytvořil škraloup) necháme vychladnout.

2

Listové těsto vyndáme z chladničky, rozložíme a necháme aspoň 10 minut stát při pokojové teplotě.

3

Troubu předehřejeme. První plát těsta položíme na opačnou stranu plechu, propícháme vidličkou, abychom zabránili nafouknutí, a pečeme do mírného zhnědnutí.

Doba pečení: asi 8 - 10 minut

Elektrická trouba: 200 °C

Horkovzdušná trouba: 220 °C

4

Druhé těsto ještě před pečením nakrájíme na papíru na pečení na čtverce asi 6 × 6 cm a upečeme v troubě na opačné straně plechu, stejně jako první těsto. Po upečení necháme vychladnout.

Doba pečení: asi 8 - 10 minut

Elektrická trouba: 200 °C

Horkovzdušná trouba: 220 °C

5

V misce si elektrickým ručním šlehačem rozmícháme máslo pokojové teploty (při nízkých otáčkách). Potom po lžících zašleháváme vychladlý borůvkový puding dohladka. Na závěr po kapkách přidáme gelovou barvu.

6

Ve druhé míse elektrickým ručním šlehačem vyšleháme vychlazenou smetanu ke šlehání se Smeta-fixy. Na závěr přidáme moučkový cukr a prošleháme.

7

Na spodní těsto rovnoměrně rozetřeme borůvkový krém a uhladíme. Na něj rozetřeme vyšlehanou smetanu. Upečené čtverce těsta rozložíme tak, aby nám pokryly celou plochu, a necháme v chladničce ztuhnout min. 3 hodiny. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem, který sypeme přes sítko.

Náš tip

  • Místo smetany ke šlehání můžeme použít 2 balíčky Šlehačky v prášku Dr. Oetker, kterou připravíme podle návodu na obalu.
  • Borůvkový kompot můžeme nahradit 300 g mraženého lesního ovoce, které na pánvi povaříme se 100 ml vody a 3 PL cukru krystal. Rozmixujeme a dále postupujeme podle návodu. Pokud nechceme mít v krému slupky a semínka z ovoce, rozmixovanou směs přecedíme přes hustší sítko.
  • Pokud se listové těsto při pečení nafoukne, po upečení na něj zlehka položíme vlhkou utěrku.
  • Kremeš krájíme důkladně vychlazený, a to čistým nožem, který po každém řezu utřeme papírovou utěrkou.