Flag

Fíkový dort s karamelovou polevou

12 porcí
Jednoduché
105
Exotické fíky v kombinaci s rumem a karamelem vám zaručí Vánoce jako z pohádky.
Přísady
Příprava
Náš tip
Dort můžeme dozdobit opraženými plátky mandlí.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
50 grozinky
100 mlrum
350 gsušené fíky
500 mlvoda vařící
2 zarovnaná KLJedlá soda Dr. Oetker
4 ksvejce slepičí
50 gcukr třtinový
1 balíčekTřtinový cukr s rumovou příchutí Dr. Oetker
200 gpohanková mouka
180 gmandlová mouka
60 mlolivový olej
Na polevu
90 gcukr třtinový
250 mlkokosové mléko
Na ozdobení
3 ksfíky čerstvé
Ještě potřebujeme
ponorný mixér
dortová forma (Ø 22cm)
elektrický ruční šlehač
Picture - Jedlá soda Dr. Oetker
Picture - Třtinový cukr s rumovou příchutí Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta namočíme rozinky do rumu a necháme je asi hodinu macerovat. Fíky nakrájíme na malé kousky, vložíme je do vařící vody a za občasného zamíchání je povaříme asi 15 minut. Poté odstavíme, vmícháme jedlou sodu a necháme je zchladnout. V míse vyšleháme vejce s cukry elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme ponorným mixérem rozmixované fíky, rozinky v rumu, pohankovou mouku, mandlovou mouku a olej a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy a uhladíme.

Doba pečení: 60 minut

Elektrická trouba: 160 °C

Horkovzdušná trouba: 140 °C

2

Korpus necháme vychladnout a odstraníme formu.

3

Na polevu necháme v rendlíku rozpustit cukr, přilijeme kokosové mléko a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Polevu nalijeme na povrch dortu.

4

Na ozdobení očistíme fíky a nakrájíme je na čtvrtky. Fíky naneseme na povrch do středu dortu.

Náš tip

  • Dort můžeme dozdobit opraženými plátky mandlí.