Flag

Jahodový plameňák

asi 10 porcí
Středně obtížné
110
Originální dort na dětskou oslavu s lahodnou Jahodovou náplní Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Náš tip
Podle stejného návodu můžeme popustit uzdu své fantazii a dort připravit i v podobě jiných zvířátek, např. labuť.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
4 ksbílek
špetkasůl
4 ksžloutek
130 gmoučkový cukr
1 balíčekVanilkový cukr Dr. Oetker
2 KLVanilková pasta Dr. Oetker
50 mlvoda vlažná
75 ghladká mouka
50 gGustin bez lepku Dr. Oetker
1 KLKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Na náplň
1 balíčekJahodová náplň Dr. Oetker
500 mlsmetana ke šlehání 33%
Na krém
250 gmáslo změklé
250 gmoučkový cukr
špetkasůl
1 KLVanilková pasta Dr. Oetker
Barva gelová potravinářská červená Dr. Oetker
Na ozdobení
2 balíčkyPoleva světlá Dr. Oetker
Barva gelová potravinářská červená Dr. Oetker
Ještě potřebujeme
elektrický ruční šlehač
2 ksdortová forma (ø 18 cm)
Picture - Vanilkový cukr Dr. Oetker
Picture - Vanilková pasta Dr. Oetker
Picture - Gustin bez lepku Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Jahodová náplň Dr. Oetker
Picture - Vanilková pasta Dr. Oetker
Picture - Barva gelová potravinářská červená Dr. Oetker
Picture - Poleva světlá  Dr. Oetker
Picture - Barva gelová potravinářská červená Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme bílky se solí dotuha. V jiné míse při stejném výkonu vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, pastou a vodou do pěny. Přidáme mouku smíchanou s Gustinem a kypřicím práškem a sníh z bílků a zlehka vymícháme dohladka. Těsto rozdělíme do dvou forem vyložených papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 20 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

2

Korpusy necháme vychladnout. Poté je vyjmeme z formy, odstraníme papír na pečení a každý jednou podélně rozřízneme.

3

V míse vyšleháme náplň se smetanou podle návodu na obale. Na první korpus naneseme třetinu náplně a uhladíme. Zakryjeme druhým korpusem, na který opět naneseme třetinu náplně a uhladíme. Zakryjeme třetím korpusem, na který naneseme zbylou náplň a opět uhladíme. Zakryjeme posledním korpusem a dort uložíme asi na 30 minut do chladničky.

4

Na přípravu krému v míse šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme máslo s cukrem, solí a pastou dohladka. Krém obarvíme trochou barvy na růžovo a povrch a strany dortu potřeme. Uložíme do chladničky.

5

Polevy vyjmeme z obalu, vložíme do kastrůlku a rozpustíme ve vodní lázni. Polevu obarvíme barvou na tmavě růžovou a odstavíme. Jakmile začne poleva tuhnout, pomocí lžičky vytvoříme plameňákovi na pečícím papíru peří. Necháme zcela ztuhnout. Poté opatrně peří sundáme a zbylým krémem připevníme na povrch a strany dortu.

6

Z tvrdého papíru vystřihneme hlavu a krk plameňáka, dokreslíme pastelkami a připevníme na stranu dortu.

Náš tip

  • Podle stejného návodu můžeme popustit uzdu své fantazii a dort připravit i v podobě jiných zvířátek, např. labuť.