COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Kvásková vánočka

(0)
0 0 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Voňavá vánočka s Žitným kváskem Dr. Oetker, která nesmí chybět na žádném adventním stole.

asi 10 porcí

snadná příprava 20 minut

Přísady

Přísady

na recept Kvásková vánočka

Na těsto:

80 g rozinky
2 PL rum
300 ml mléko polotučné
100 g máslo
500 g mouka polohrubá
špetka sůl
1 balíček Droždí sušené Dr. Oetker
1 balíček Žitný kvásek Dr. Oetker
80 g moučkový cukr
1 balíček Vanilínový cukr Dr. Oetker
1 balíček Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
špetka muškátový oříšek mletý
2 ks vejce

Na potření a posypání:

1 ks vejce
80 g mandlové plátky

Ještě potřebujeme:

plech na pečení (30 x 40 cm)

preparation

příprava

1

Na přípravu těsta rozinky namočíme do rumu a necháme je asi hodinu macerovat. V kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo.   V míse smícháme mouku se solí, droždím, kváskem, cukrem, vanilínovým cukrem, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem.  Přidáme vejce a máslo rozpuštěné v mléce a rozinky a ručně vypracujeme těsto dohladka.  Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.

2

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a rozdělíme na devět stejných dílů. Z každého dílu vyválíme váleček, který postupně splétáme do vánočky. Nejprve upleteme cop ze čtyř, poté ze tří a nakonec ze dvou válečků.  Vánočku přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté ji potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Na třech místech do ní zapíchneme špejle, aby se nám vánočka při pečení nezbortila. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

Plynová trouba: 190 °C

Doba pečení: asi 45 minut

3

Vánočku necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.

Nutriční hodnoty na recept Kvásková vánočka

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 1503 kJ
359 kcal
1080 kJ
258 kcal
Tuky 11.37 g 8.18 g
Sacharidy 55.38 g 39.84 g
Bílkoviny 8.87 g 6.38 g