na recept Letní rybízová šarlota
plech na pečení (30 x 40 cm) | |
papír na pečení | |
forma na biskupský chlebíček (25 x 11 cm) | |
potravinářská fólie | |
mašlovačka nebo štětec | |
mašlovačka nebo štětec |
3 ks | vejce |
60 g | cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
80 g | hladká mouka |
0,5 KL | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
300 g | džem z černého rybízu |
250 ml | smetana ke šlehání 33% (vychlazená) |
500 g | jogurt bílý polotučný |
1 balíček | Želatinový ztužovač Dr. Oetker |
100 ml | voda (vlažná) |
100 g | džem meruňkový |
3 PL | voda |
Na přípravu těsta ušleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a krátce vmícháme dohladka. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: asi 200 °C
Horkovzdušná trouba: asi 180 °C
Doba pečení: asi 10 minut
Plát opatrně uvolníme, vyklopíme přímo na pracovní plochu a necháme i s papírem na pečení vychladnout.
Formu po celé ploše vyložíme potravinářskou fólií a uhladíme. Džem propasírujeme přes sítko. Z plátu opatrně odstraníme papír na pečení. Z delší strany plátu odřízneme pruh o šířce 11 cm a odložíme stranou. Plát potřeme asi 4 PL džemu a opatrně zavineme a nakrájíme na 17 plátků. Na dno a delší strany formy dáme vždy 5 plátků, na kratší strany po 1 plátku.
Na přípravu náplně ušleháme smetanu elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned vmícháme do jogurtu. Opatrně vmícháme šlehačku a 1/3 náplně odložíme. Do zbývající náplně vmícháme zbytek rybízového džemu. 2/3 rybízové náplně nalijeme do formy. Do středu naneseme bílou náplň a zalijeme zbytkem rybízové náplně. Zakryjeme pruhem z plátu, lehce přitlačíme a uložíme nejméně na 4 hodiny do chladničky.
Šarlotu vyklopíme na podnos a opatrně stáhneme fólii. Meruňkový džem propasírujeme přes sítko, smícháme s vodou, krátce svaříme. Pomocí štětce nebo mašlovačky opatrně rozetřeme po povrchu. Do podávání uložíme v chladničce.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
892
kJ
213 kcal |
795
kJ
190 kcal |
Tuky | 7.45 g | 6.65 g |
Sacharidy | 31.94 g | 28.51 g |
Bílkoviny | 4.42 g | 3.95 g |
Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Ano
Odmítám