na recept Linecká kolečka se sněhovým věnečkem
formička na vykrajování ve tvaru kolečka (Ø 7 cm) | |
plech na pečení | |
elektrický ruční šlehač | |
cukrářský sáček s řezanou trubičkou |
400 g | hladká mouka |
100 g | moučkový cukr |
200 g | máslo nebo margarín - změklé |
1 ks | vejce |
4 ks | bílek |
320 g | cukr |
1 PL | citrónová šťáva |
340 g | kompot ananasový (po odkapání) |
1 balíček | Dort-želé žluté Dr. Oetker |
250 ml | šťáva z kompotu (případně doplněné vodou) |
1 PL | cukr |
0,5 KL | Aroma citrónové Dr. Oetker |
1 balíček | Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker |
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a vejce a ručně vypracujeme dohladka. Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce asi 5 mm. Formičkou vykrajujeme kolečka a naneseme je na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Doba pečení: 12 Minuty
Kolečka necháme vychladnout.
Na přípravu bezé v míse vyšleháme z bílků, cukru a citrónové šťávy elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni tuhý sníh. Sněhem naplníme cukrářský sáček a tvoříme na plechu vyloženém papírem na pečení věnečky ve velikosti koleček. Vložíme do předehřáté trouby a sušíme.
Elektrická trouba: 90 °C
Horkovzdušná trouba: 70 °C
Doba sušení: O nás 60 Minuty
Věnečky necháme vychladnout.
Na ozdobení necháme kompot na sítku odkapat a zachytíme. Dort-želé připravíme se šťávou a cukrem podle návodu na obale a na konci vaření přidáme aroma a kůru. Na kolečka položíme věnečky, do středu vložíme ananas, na který pomocí lžíce naneseme želé a necháme ztuhnout.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
599kJ 143kcal |
1218kJ 291kcal |
Tuky | 5.09g | 10.39g |
Sacharidy | 22.92g | 46.78g |
Bílkoviny | 1.60g | 3.27g |