Flag

Panettone

asi 8 porcí
Středně obtížné
40
Vánoční italský sladký chléb krásně vykyne díky Droždí Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Náš tip
Pokud vidíme, že při pečení panettone na povrchu příliš tmavne, můžeme ho přikrýt alobalem nebo papírem na pečení.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
500 ghladká mouka
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
5 gsůl
100 gcukr
1 KLAroma citrónové Dr. Oetker
2 ksvejce slepičí
120 gmáslo změklé
Na náplň
1 balíčekPoleva tmavá Dr. Oetker nasekaná
50 gořechy kešu nasekané
50 gořechy vlašské nasekané
Na potření a posypání
1 ksvejce slepičí
2 PLodebrané směsi polevy a ořechů
Ještě potřebujeme
potravinářská folie
dortová forma (ø18 cm)
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Aroma citrónové Dr. Oetker
Picture - Poleva tmavá Dr. Oetker nasekaná
1

Těsto připravíme tak, že v míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem. Přidáme aroma, vejce a máslo a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto vložíme do olejem vymazané mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme asi hodinu kynout. Poté vložíme těsto do chladničky asi na 12 hodin (tímto způsobem se vyvíjí pomalá fermentace, která zesílí chuť). Po pomalém kvašení těsto vyjmeme z chladničky a necháme 20 minut odpočívat při pokojové teplotě.

2

Na náplň v míse smícháme polevu s ořechy a 2 PL odebereme na posypání.

3

Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a vyrovnáme rukama na plát. Plát posypeme směsí polevy a ořechů. Těsto dvakrát přeložíme na polovinu, aby se zapracovalo, aniž by bylo hněteno. Z těsta vytvarujeme kouli a vložíme do vymazané formy tak, aby šev směřoval dolů. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 2 hodiny kynout.

4

Povrch potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme směsí polevy s ořechy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 70 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

5

Panettone necháme vychladnout. 

Náš tip

  • Pokud vidíme, že při pečení panettone na povrchu příliš tmavne, můžeme ho přikrýt alobalem nebo papírem na pečení.