Flag

Tříkrálový koláč

asi 8 porcí
Jednoduché
70
Tradiční francouzský galette des rois v překladu tříkrálový koláč, na kterém si celá rodina nejen pochutná, ale také se zabaví!
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
4 plátkylistové těsto
Na náplň
150 gmáslo změklé
75 gmoučkový cukr
75 gmandlová mouka
45 ghladká mouka
1 baleníKypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker
2 ksvejce slepičí
1 KLAroma mandlové Dr. Oetker
1 KLVanilková pasta Dr. Oetker
2 - 3 PLdžem meruňkový
Na potření
20 gcukr
10 mlvoda
1 ksvejce slepičí
Ještě potřebujeme
elektrický ruční šlehač
plech na pečení
porcelánová figurka
Picture - Kypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker
Picture - Aroma mandlové Dr. Oetker
Picture - Vanilková pasta Dr. Oetker
1

Pro přípravu náplně si v míse vyšleháme máslo s cukrem. Ve druhé misce si spolu smícháme mandlovou mouku, hladkou mouku a kypřicí prášek. Postupně směs přidáváme do másla a po jednom zašleháme vejce. Přidáme mandlové aroma a vanilkovou pastu a pořádně promícháme.

2

Na pomoučněné ploše si společně rozválíme dva pláty listového těsta do kruhu. Kruh můžeme dotvořit nožíkem.

3

Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto naneseme džem, držíme se alespoň 2 cm od okraje. Následně na něj přidáme mandlovou náplň. Okraje potřeme vajíčkem.
Vyválíme zbylé dva pláty listového těsta do kruhu a přikryjeme naplněnou část. Okraje pořádně přitlačíme, aby nám náplň nevytekla.

4

Nožíkem na vrch koláče vyřízneme vzory podle své fantazie. Koláč potřeme vajíčkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 35 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

5

Připravíme si sirup z vody a cukru a po upečení jím koláč potřeme, aby se krásně leskl. Koláč necháme vychladnout.