Na přípravu těsta v míse vyšleháme bílky se solí šlehačem dotuha. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem a vodou šlehačem do pěny. Přidáme olej, mouku smíchanou s kypřicím práškem a kůrou. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Korpus necháme vychladnout. Poté ho 2 x podélně rozřízneme. Spodní a střední část korpusu potřeme džemem.
Na přípravu krému na jemném struhadle nastrouháme marcipán. V míse vyšleháme mascarpone s amarettem šlehačem na pastu. Přidáme mascarpone, cukr, vanilkový cukr, aroma a sůl a vyšleháme na hladký krém. Nakonec za stálého šlehání přiléváme smetanu a šleháme na pevný,
vzdušný krém.
Spodní část korpusu s džemem, položíme na podnos a naneseme asi 1/5 krému a rozetřeme. Zakryjeme středním dílem s džemem a potřeme 2/5 krému. Zakryjeme zbylým dílem a krémem potřeme povrch a strany dortu. Zbylý krém vložíme do cukrářského sáčku a povrch dortu ozdobíme. Posypeme mandlovými plátky a uložíme do chladničky na 2 hodiny, nejlépe
však přes noc.
1. Sušené meruňky vložíme do hrnce, zalijeme vodou a amarettem a necháme je přes noc marinovat. Poté vše pomocí ponorného mixéru rozmixujeme.
2. Přidáme očištěné, vypeckované meruňky a znovu rozmixujeme.
3. Přidáme Gelfix smíchaný se 2 PL cukru, vanilkový lusk a za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut.
4. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Celý recept naleznete ZDE
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení