COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Větrníkový dort

(0)
0 0 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Lákavý

asi 16 porcí

pro zkušené 80 minut

Přísady

Přísady

na recept Větrníkový dort

Ještě potřebujeme:

dortová forma (Ø 26 cm)
elektrický ruční šlehač
plech na pečení (30 x 40 cm)
cukrářský sáček s hladkou trubičkou

Na ovocnou náplň:

120 g brusinkový kompot (po odkapání)
230 g mango kompot ( po odkapání)
2 balíčky Dort-želé červené Dr. Oetker
3 zarovnaných PL cukr
250 ml voda

Na krém:

Želatina v plátcích Dr. Oetker ( použijeme pouze 2 plátky)
1 PL voda
1 balíček Zlatý klas Dr. Oetker
400 ml mléko polotučné
2 zarovnaných PL cukr
250 ml smetana ke šlehání 33%
1 balíček Smeta-fix Dr. Oetker

Na křehké těsto:

250 g hladká mouka
75 g cukr
1 balíček Vanilínový cukr Dr. Oetker
200 g máslo - změklé

Na odpalované těsto:

125 ml voda
75 g máslo nebo margarín
75 g hladká mouka
špetka sůl
2 ks vejce

Na ozdobení:

1 balíček Poleva tmavá Dr. Oetker
1 PL moučkový cukr

preparation

příprava

1

Na přípravu náplně necháme ovoce na sítku odkapat. Želé připravíme s cukrem podle návodu na obale, ale jen s 250 ml vody. Ovoce vmícháme do želé a necháme vychladnout.

2

Na přípravu krému necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Zlatý klas uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu a za občasného míchání necháme vychladnout.

3

Na přípravu křehkého těsta v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Na dno vymazané formy naneseme 2/3 těsta. Ze zbylého těsta vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Na několika místech pomocí vidličky propíchneme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: asi 200 °C

Horkovzdušná trouba: asi 180 °C

Doba pečení: asi 20 minut

4

Korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy a položíme na podnos.

5

Na přípravu odpalovaného těsta v kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme dohladka tak, aby se nelepilo na okraj kastrůlku. Těsto vložíme do mísy. Přidáme vejce a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Na vymazaný plech pomocí dvou kávových lžiček vytvoříme asi 25 hromádek o velikosti vlašského ořechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 3. Doba pečení: asi 20 minut (prvních 15 minut troubu neotvíráme!)

6

Větrníčky necháme vychladnout.

7

Smetanu se Smeta-fixem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Vychladlý Zlatý klas vyšleháme na středním stupni a zlehka vmícháme šlehačku. Krém naneseme do cukrářského sáčku a pomocí trubičky vytvoříme do dna větrníků otvor a naplníme je krémem. Ovocnou náplň naneseme na korpus a potřeme zbytkem krému. Na povrch naneseme naplněné větrníčky a dozdobíme polevou rozpuštěnou podle návodu na obale. Dort uložíme asi na 2 hodiny do chladničky a před podáváním pocukrujeme.

Nutriční hodnoty na recept Větrníkový dort

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 1742 kJ
416 kcal
1130 kJ
270 kcal
Tuky 23.62 g 15.34 g
Sacharidy 34.69 g 22.53 g
Bílkoviny 4.90 g 3.18 g