na recept Višňovo-makový věnec
175 g | máslo |
400 g | višně čerstvých nebo kompotovaných vypeckovaných |
1 ks | jablka |
1 zarovnaná PL | citrónová šťáva |
350 g | mouka polohrubá |
1 balíček | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
150 g | moučkový cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
4 ks | vejce |
150 ml | mléko polotučné |
30 g | mák mletého |
Na přípravu těsta rozpustíme máslo a necháme vychladnout. Pokud použijeme višně kompotované, necháme okapat na sítku a osušime na papírovém ubrousku. Jablko oloupeme, vyjmeme jadřinec a nahrubo nastrouháme. Takto připravené jablko pokapeme citrónovou šťávou.
Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr, vanilinový cukr, vejce, máslo a mléko a vše důkladně promícháme elektrickým ručním šlehačem na nejnižším stupni, tak aby se netvořili hrudky. Těsto rozdělíme na dvě půlky – do jedné zamícháme mletý mák a do druhé strouhané jablko. Do vymazané a moukou vysypané formy na věnec (nebo na bábovku) o prům. 24 cm nejprve nalijeme těsto s jablky a na něj těsto s mákem. Osušené vypeckované višně rovnoměrně poklademe na těsto s mákem a NEpromícháváme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Doba pečení: O nás 50 Minuty
Po upečení necháme věnec nejprve 5 minut chladnout ve formě, pak uvolníme okraj a věnec vyklopíme na servírovací talíř. Necháme úplně vychladnout.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
1026kJ 245kcal |
1072kJ 256kcal |
Tuky | 12.03g | 12.53g |
Sacharidy | 30.98g | 32.27g |
Bílkoviny | 5.01g | 5.22g |