Flag

Višňovo-makový věnec

asi 16 porcí
Středně obtížné
40
Jednoduše skvělý věnec pro každou příležitost!
Přísady
Příprava
Náš tip
TIP: Před servírování poprášíme moučkovým cukrem.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
175 gmáslo
400 gvišně čerstvých nebo kompotovaných vypeckovaných
1 ksjablko
1 zarovnaná PLcitrónová šťáva
350 gmouka polohrubá
1 balíčekKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
150 gmoučkový cukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
4 ksvejce slepičí
150 mlmléko polotučné
30 g100% Mák mletý Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - 100% Mák mletý Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta rozpustíme máslo a necháme vychladnout. Pokud použijeme višně kompotované, necháme okapat na sítku a osušime na papírovém ubrousku. Jablko oloupeme, vyjmeme jadřinec a nahrubo nastrouháme. Takto připravené jablko pokapeme citrónovou šťávou.

2

Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr, vanilinový cukr, vejce, máslo a mléko a vše důkladně promícháme elektrickým ručním šlehačem na nejnižším stupni, tak aby se netvořili hrudky. Těsto rozdělíme na dvě půlky – do jedné zamícháme mletý mák a do druhé strouhané jablko. Do vymazané a moukou vysypané formy na věnec (nebo na bábovku) o prům. 24 cm nejprve nalijeme těsto s jablky a na něj těsto s mákem. Osušené vypeckované višně rovnoměrně poklademe na těsto s mákem a NEpromícháváme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 50 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

3

Po upečení necháme věnec nejprve 5 minut chladnout ve formě, pak uvolníme okraj a věnec vyklopíme na servírovací talíř. Necháme úplně vychladnout.

Náš tip

  • TIP: Před servírování poprášíme moučkovým cukrem.