COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Zrníčkový kváskový chléb bez hnětení

(0)
0 0 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Kváskový chleba se Žitným kváskem Dr. Oetker je plný semínek a téměř bez práce.

1 ks

snadná příprava 20 minut Veganské

Přísady

Přísady

na recept Zrníčkový kváskový chléb bez hnětení

Na žitný kvásek:

1 balíček Žitný kvásek Dr. Oetker
2 PL žitná mouka hladká (plus další mouka na krmení kvásku)
voda stejné množství

Na těsto:

300 g hladká mouka
200 g špaldová mouka celozrnná
1,5 zarovnaná KL sůl
1 zarovnaných KL kmín drcený
1 PL žitný kvásek
4 PL semínka slunečnicová a dýňová
350 ml voda vlažná

Ještě potřebujeme:

větší sklenice s víčkem
potravinářská folie
ošatka nebo cedník
forma na biskupský chlebíček (30 x 11 cm)
alobal

preparation

příprava

1

Na přípravu kvásku ve větší sklenici smícháme pro oživení sušený kvásek a trochu vody a necháme 30 minut stát. Přidáme mouku a stejné množství vody, dobře promícháme, přiklopíme víčkem a necháme stát při pokojové teplotě. Po 24h kvásek přikrmíme přidáním dalších 2 PL mouky a stejného množství vody. Další den krmíme již 2x denně. Kvásek je hotový po cca 4-5 dnech.

2

Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, kmínem,  kváskem a semínky.  Přidáme vodu a ručně důkladně propracujeme. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 12 – 14 hod. na teplém místě odpočívat. Na dostatečně pomoučené pracovní desce těsto doširoka roztáhneme, překládáme proti sobě horizontálně a poté vertikálně. Toto zopakujeme ještě asi 3 x. Ošatku nebo cedník vyložíme dostatečně  pomoučenou utěrkou a vložíme odpočinuté těsto. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě 1 a ½ hodiny kynout. Nahřejeme v troubě formu a poté ji vymažeme olejem. Naneseme do ní těsto, přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Po 20 min odstraníme alobal a dopečeme. 

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 200 °C

Plynová trouba: 220 °C

Doba pečení: asi 40 minut

3

Chléb necháme vychladnout.

Nutriční hodnoty na recept Zrníčkový kváskový chléb bez hnětení

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 4773 kJ
1140 kcal
21 kJ
5 kcal
Tuky 5.41 g 0.03 g
Sacharidy 238.64 g 1.15 g
Bílkoviny 38.48 g 0.18 g