COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Zrníčkový kváskový chléb bez hnětení

(0)
0 0 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Kváskový chleba se Žitným kváskem Dr. Oetker je plný semínek a téměř bez práce.

1 ks

snadná příprava 20 minut

Přísady

Přísady

na recept Zrníčkový kváskový chléb bez hnětení

Na žitný kvásek:

1 balíček Žitný kvásek Dr. Oetker
2 PL žitná mouka hladká (plus další mouka na krmení kvásku)
voda stejné množství

Na těsto:

300 g hladká mouka
200 g špaldová mouka celozrnná
1,5 zarovnaná KL sůl
1 zarovnaných KL kmín drcený
1 PL žitný kvásek
4 PL semínka slunečnicová a dýňová
350 ml voda vlažná

Ještě potřebujeme:

větší sklenice s víčkem
potravinářská folie
ošatka nebo cedník
forma na biskupský chlebíček (30 x 11 cm)
alobal

preparation

příprava

1

Na přípravu kvásku ve větší sklenici smícháme pro oživení sušený kvásek a trochu vody a necháme 30 minut stát. Přidáme mouku a stejné množství vody, dobře promícháme, přiklopíme víčkem a necháme stát při pokojové teplotě. Po 24h kvásek přikrmíme přidáním dalších 2 PL mouky a stejného množství vody. Další den krmíme již 2x denně. Kvásek je hotový po cca 4-5 dnech.

2

Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, kmínem,  kváskem a semínky.  Přidáme vodu a ručně důkladně propracujeme. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 12 – 14 hod. na teplém místě odpočívat. Na dostatečně pomoučené pracovní desce těsto doširoka roztáhneme, překládáme proti sobě horizontálně a poté vertikálně. Toto zopakujeme ještě asi 3 x. Ošatku nebo cedník vyložíme dostatečně  pomoučenou utěrkou a vložíme odpočinuté těsto. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě 1 a ½ hodiny kynout. Nahřejeme v troubě formu a poté ji vymažeme olejem. Naneseme do ní těsto, přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Po 20 min odstraníme alobal a dopečeme. 

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 200 °C

Plynová trouba: 220 °C

Doba pečení: asi 40 minut

3

Chléb necháme vychladnout.

Nutriční hodnoty na recept Zrníčkový kváskový chléb bez hnětení

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 4773 kJ
1140 kcal
21 kJ
5 kcal
Tuky 5.41 g 0.03 g
Sacharidy 238.64 g 1.15 g
Bílkoviny 38.48 g 0.18 g
Výrobky Dr. Oetker použité v receptu:

Pro více informací klikněte na výrobek