na recept Zrníčkový kváskový chléb bez hnětení
1 balíček | Žitný kvásek Dr. Oetker |
2 PL | žitná mouka hladká (plus další mouka na krmení kvásku) |
voda stejné množství |
300 g | hladká mouka |
200 g | špaldová mouka celozrnná |
1,5 zarovnaná KL | sůl |
1 zarovnaných KL | kmín drcený |
1 PL | žitný kvásek |
4 PL | semínka slunečnicová a dýňová |
350 ml | voda vlažná |
větší sklenice s víčkem | |
potravinářská folie | |
ošatka nebo cedník | |
forma na biskupský chlebíček (30 x 11 cm) | |
alobal |
Na přípravu kvásku ve větší sklenici smícháme pro oživení sušený kvásek a trochu vody a necháme 30 minut stát. Přidáme mouku a stejné množství vody, dobře promícháme, přiklopíme víčkem a necháme stát při pokojové teplotě. Po 24h kvásek přikrmíme přidáním dalších 2 PL mouky a stejného množství vody. Další den krmíme již 2x denně. Kvásek je hotový po cca 4-5 dnech.
Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, kmínem, kváskem a semínky. Přidáme vodu a ručně důkladně propracujeme. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 12 – 14 hod. na teplém místě odpočívat. Na dostatečně pomoučené pracovní desce těsto doširoka roztáhneme, překládáme proti sobě horizontálně a poté vertikálně. Toto zopakujeme ještě asi 3 x. Ošatku nebo cedník vyložíme dostatečně pomoučenou utěrkou a vložíme odpočinuté těsto. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě 1 a ½ hodiny kynout. Nahřejeme v troubě formu a poté ji vymažeme olejem. Naneseme do ní těsto, přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Po 20 min odstraníme alobal a dopečeme.
Elektrická trouba: 220 °C
Horkovzdušná trouba: 200 °C
Plynová trouba: 220 °C
Doba pečení: asi 40 minut
Chléb necháme vychladnout.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
4773
kJ
1140 kcal |
21
kJ
5 kcal |
Tuky | 5.41 g | 0.03 g |
Sacharidy | 238.64 g | 1.15 g |
Bílkoviny | 38.48 g | 0.18 g |
Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Ano
Odmítám