Flag

Jahodový dort

asi 12 porcí
Středně obtížné
60
Jarní osvěžení
Přísady
Příprava
Náš tip
1. Dort je nejlepší připravovat jeden den před podáváním. 2. Můžeme použít i jiné drobné, čerstvé ovoce (maliny, ostružiny apod.).
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Suroviny
Ještě potřebujeme
dortová forma (Ø 26 cm)
elektrický ruční šlehač

Přísady

Na piškotové těsto
2 ksvejce slepičí
1 - 2 PLvoda horké
50 gmoučkový cukr
1 balíčekVanilkový cukr Dr. Oetker
80 ghladká mouka
1 zarovnaná KLKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Na náplň
250 gtvaroh polotučný měkkého ve vaničce
150 gjogurt bílý plnotučný
100 gmoučkový cukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
1 balíčekŽelatina v plátcích Dr. Oetker
400 - 500 mlsmetana ke šlehání 33%
Na ozdobení
500 gjahody
1 balíčekDort-želé červené Dr. Oetker
250 mlvoda
2 - 3 PLcukr
Picture - Vanilkový cukr Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Želatina v plátcích Dr. Oetker
Picture - Dort-želé červené Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta vyšleháme vejce s horkou vodou elektrickým ručním šlehačem do pěny. Za stálého šlehání do pěny vmícháme cukr s vanilkovým cukrem. Mouku smícháme s kypřicím práškem do pečiva a na nejnižším stupni krátce zašleháme do hmoty. Těsto vylijeme do formy vyložené papírem na pečení a stejnoměrně uhladíme. Vložíme do předehřáte trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 20 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

2

Upečený korpus necháme vychladnout, pomocí nože oddělíme okraj formy a stáhneme pečící papír. Korpus položíme na podnos a připevníme očištěný okraj formy. Několik jahod zařízneme do roviny, aby nám stály a nařežeme na slabé plátky. Plátky obložíme zevnitř okraje formy. Celé, malé jahody poskládáme na korpus do kolečka tak, aby střed zůstal volný. Zbylé jahody nakrájíme na plátky (na obložení vrchní strany).

3

Na přípravu náplně namočíme želatinu. Tvaroh rozmícháme s jogurtem, cukrem a vanilínovým cukrem. Smetanu ušleháme do tuha. Želatinu mírně vymačkáme a při mírné teplotě rozpustíme. Vmícháme asi 2 PL oslazeného tvarohu a vlijeme zpět k ostatnímu tvarohu. Lehce vmícháme šlehačku.

4

Náplň nejprve polévkovou lžící nalijeme mezi plátky jahod při okraji, aby se nám nezbortily a až ke stěně okraje, aby neproteklo želé. Potom opatrně náplň natřeme na dort a uhladíme. Dortem „klepneme" o stůl, aby se náplň „usadila". Vrchní stranu obložíme zbylými jahodami a odložíme do chladu.

Náš tip

  • 1. Dort je nejlepší připravovat jeden den před podáváním. 2. Můžeme použít i jiné drobné, čerstvé ovoce (maliny, ostružiny apod.).