Na přípravu těsta brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Vložíme do cedníku a necháme odkapat přebytečnou vodu. Na pánvi rozpustíme máslo nebo sádlo a orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Odstavíme a necháme zchladnout.
V míse smícháme mouku s droždím, solí a pepřem. Přidáme vymačkané brambory, slaninu, vejce, rozetřené stroužky česneku a mléko a vymícháme vařečkou dohladka. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Poté těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 40 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Pro zlatavou kůrku, teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C. Povrch buchty potřeme máslem nebo sádlem a pečeme ještě dalších 10 minut.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla