Bobule hroznového vína obereme z hroznu, odvážíme 1 000 g. Sklenice a víčka důkladně opláchneme horkou vodou.
Na přípravu džemu vložíme bobule do hrnce a pomocí tyčového mixéru je rozmixujeme. Podlijeme trochou vody a asi 15 minut povaříme. Necháme zchladnout a propasírujeme přes sítko. K ovocné směsi přidáme želírovací cukr, důkladně promícháme, přivedeme k varu a alespoň 5 minut povaříme. Na závěr přidáme kyselinu citrónovou.
Provedeme zkoušku želírování: 1–2 KL horkého džemu kápneme na talířek a necháme vychladnout. Pokud konzistence není po vychladnutí dostatečně tuhá, přidáme další 1–2 zarovnané KL kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Hotový džem odstavíme, odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování