Na přípravu těsta škvarky rozemeleme najemno. V míse smícháme mouku s droždím a solí. Přidáme vejce, sádlo nebo máslo, mléko a škvarky a vypracujeme dohladka.
Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát asi 0,5 cm silný a třikrát ho přeložíme. Takto připravené těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do chladničky kynout. a uložíme na 30 minut do chladničky kynout.
Vyndáme z chladničky poprášíme moukou, lehce rozválíme a opět natřikrát přeložíme, toto opakujeme ještě jednou, takže těsto v chladničce kyne 3 x 30 minut. Poté těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme na tloušťku asi 2 cm. Pomocí vykrajovátka vytvoříme kolečka, které naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě při pokojové teplotě asi 20 minut kynout.
Poté povrch pagáčů potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 minut
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla