
Žitný kváskový chléb
Přísady
Příprava:
Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, cukrem, droždím a kváskem. Postupně přidáváme vodu, máslo a ručně vypracujeme na hladké těsto a důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě vykynout. Po vykynutí ještě jednou propracujeme a přeneseme do formy vyložené papírem na pečení.
Povrch potřeme vodou, posypeme sezamovým semínkem a podélně nařízneme ostrým nožem. Chléb necháme ještě hodinu ve formě kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 10 minut
Teplota horního a spodního ohřevu v troubě: 220 °C
Teplota trouby s větrákem: 200 °C
Poté snížíme teplotu.
Doba pečení: asi 35 minut
Teplota horního a spodního ohřevu v troubě: 190 °C
Teplota trouby s větrákem: 170 °C
Chléb vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Související recepty

Zeleninové špízy ratatouille s bylinkovou polentou

Květákovo-ananasová polévka

Quiche s kozím sýrem a špenátem

Zimní polévka

Šátečky s nivou
