
Švestkový kynutý koláč
Přísady
Příprava:
Na přípravu těsta v míse smícháme prosátou mouku s droždím. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, vejce, mléko a máslo a promícháme elektrickým ručním šlehačem nejdříve na nižším stupni, poté na vyšším stupni asi 5 min dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme vykynout na teplém místě. Poté těsto lehce poprášíme moukou a na pracovní ploše znovu krátce prohněteme. Těsto přendáme na vymazaný plech a vytvarujeme koláč.
Švestky opláchneme, necháme oschnout a poté odpeckujeme. Pokládáme na těsto rozpůlenou stranou nahoru (vytvoříme šupinky). Koláč necháme ještě chvíli v teple, dokud znatelně nezvětší svůj objem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 - 30 minut
Teplota horního a spodního ohřevu v troubě: 220 °C
Teplota trouby s větrákem: 200 °C
Koláč necháme vychladnout a poté podle chuti poprášíme moučkovým cukrem.
Související recepty

Jablkový dort

Banánoví medvídci

Jahodovo-malinový želé dort

Kynuté koláčky s tvarohovým pudingem a ovocem

Švestkový koláč s marcipánovou drobenkou

Šťavnatá roláda s jahodami
