Rozdíl mezi želé a želatinou

Než si řekneme více o želé a želatině, je třeba ujasnit si základní rozdíly mezi na první pohled velmi podobnými přísadami, jejichž složení, vlastnosti a použití se výrazně liší.

Želé a želatina, jaký je rozdíl?

Želé

Je rostlinného původu vyrobené na bázi výtažku z mořských řas nebo agaru. Díky svému složení dokáže nabýt hustší konzistence a jednotného pevného tvaru po ztuhnutí.

Aby želé fungovalo správně, musí tekutina přejít varem minimálně po dobu 1 minuty. Je ideální volbou při přípravě krásně tuhých a průhledných ovocných želé jako z cukrárny.

Příprava želé je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.

 

Želatina

Je přírodní rozpustná bílkovina, která je živočišného původu. Má vynikající tuhnoucí vlastnosti a perfektně drží tvar. Rozpouští se ve vodě při mírném přihřívání a chlazením tuhne.

Želatina na rozdíl od želé nesmí projít při přípravě varem, protože bílkovina se zničí a želatina netuhne.

Využívá se především při přípravě různých krémů a náplní, dezertů, slaných aspiků či tlačenek.

Želatina se používá dvěma způsoby: nasladko a naslano. Každý recept s použitím želatiny vyžaduje své - náplně v dortech máme raději krémovější a přesto tuhé, u aspiků a rosolů zase vyžadujeme maximální tuhost. Dr. Oetker si je těchto rozdílů vědom, a proto vyvinul Želatinu na vaječnou tlačenku a aspiky.

Souhlas se sledováním

Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.

Nezbytné funkce

K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.

Vždy aktivní
Analýzy a personalizace

Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.

Ano

Odmítám

(Re-)Marketing / sdílení údajů se třetími stranami

Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.

Ano

Odmítám