Flag

Žele Želatina

Rozdíl mezi želé a želatinou
Inspirace
Žele Želatina
Rozdíl mezi želé a želatinou

Než si řekneme více o želé a želatině, je třeba ujasnit si základní rozdíly mezi na první pohled velmi podobnými přísadami, jejichž složení, vlastnosti a použití se výrazně liší.

Želé a želatina, jaký je rozdíl?

Picture -

Želé

Je rostlinného původu vyrobené na bázi výtažku z mořských řas nebo agaru. Díky svému složení dokáže nabýt hustší konzistence a jednotného pevného tvaru po ztuhnutí.

Aby želé fungovalo správně, musí tekutina přejít varem minimálně po dobu 1 minuty. Je ideální volbou při přípravě krásně tuhých a průhledných ovocných želé jako z cukrárny.

Příprava želé je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.

 

Želatina

Je přírodní rozpustná bílkovina, která je živočišného původu. Má vynikající tuhnoucí vlastnosti a perfektně drží tvar. Rozpouští se ve vodě při mírném přihřívání a chlazením tuhne.

Želatina na rozdíl od želé nesmí projít při přípravě varem, protože bílkovina se zničí a želatina netuhne.

Využívá se především při přípravě různých krémů a náplní, dezertů, slaných aspiků či tlačenek.

Želatina se používá dvěma způsoby: nasladko a naslano. Každý recept s použitím želatiny vyžaduje své - náplně v dortech máme raději krémovější a přesto tuhé, u aspiků a rosolů zase vyžadujeme maximální tuhost. Dr. Oetker si je těchto rozdílů vědom, a proto vyvinul Želatinu na vaječnou tlačenku a aspiky.

Naše výrobky koupíte ve vybraných řetězcích. Žádejte kvalitu!


Více informací

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálních sítích