Rozdíl mezi želé a želatinou

Než si řekneme více o želé a želatině, je třeba ujasnit si základní rozdíly mezi na první pohled velmi podobnými přísadami, jejichž složení, vlastnosti a použití se výrazně liší.

Želé a želatina, jaký je rozdíl?

Želé

Je rostlinného původu vyrobené na bázi výtažku z mořských řas nebo agaru. Díky svému složení dokáže nabýt hustší konzistence a jednotného pevného tvaru po ztuhnutí.

Aby želé fungovalo správně, musí tekutina přejít varem minimálně po dobu 1 minuty. Je ideální volbou při přípravě krásně tuhých a průhledných ovocných želé jako z cukrárny.

Příprava želé je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.

 

Želatina

Je přírodní rozpustná bílkovina, která je živočišného původu. Má vynikající tuhnoucí vlastnosti a perfektně drží tvar. Rozpouští se ve vodě při mírném přihřívání a chlazením tuhne.

Želatina na rozdíl od želé nesmí projít při přípravě varem, protože bílkovina se zničí a želatina netuhne.

Využívá se především při přípravě různých krémů a náplní, dezertů, slaných aspiků či tlačenek.

Želatina se používá dvěma způsoby: nasladko a naslano. Každý recept s použitím želatiny vyžaduje své - náplně v dortech máme raději krémovější a přesto tuhé, u aspiků a rosolů zase vyžadujeme maximální tuhost. Dr. Oetker si je těchto rozdílů vědom, a proto vyvinul Želatinu na vaječnou tlačenku a aspiky.

Souhlas se sledováním

Byli bychom rádi za Váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách.

Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Váš souhlas výslovně zahrnuje také případné předání údajů do Spojených států amerických (dále jen „USA“) ve smyslu článku 49 GDPR. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů, zde najdete také další informace o předávání dat poskytovatelům technologií a partnerům v USA. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.

Nezbytné funkce

K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Jejich využití je zcela nezbytné, proto tuto možnost nelze vypnout.

Vždy aktivní
Analytika a personalizace

Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie sledující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro Vás naši nabídku.

Využíváme také poskytovatele technologií, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.

Ano

Odmítám

(Re-)Marketing / sdílení údajů se třetími stranami

Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro Vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale i samotný obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci Vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.

Spolupracujeme také s partnery, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.

Ano

Odmítám