Žele Želatina
Než si řekneme více o želé a želatině, je třeba ujasnit si základní rozdíly mezi na první pohled velmi podobnými přísadami, jejichž složení, vlastnosti a použití se výrazně liší.
Je rostlinného původu vyrobené na bázi výtažku z mořských řas nebo agaru. Díky svému složení dokáže nabýt hustší konzistence a jednotného pevného tvaru po ztuhnutí.
Aby želé fungovalo správně, musí tekutina přejít varem minimálně po dobu 1 minuty. Je ideální volbou při přípravě krásně tuhých a průhledných ovocných želé jako z cukrárny.
Příprava želé je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.
Je přírodní rozpustná bílkovina, která je živočišného původu. Má vynikající tuhnoucí vlastnosti a perfektně drží tvar. Rozpouští se ve vodě při mírném přihřívání a chlazením tuhne.
Želatina na rozdíl od želé nesmí projít při přípravě varem, protože bílkovina se zničí a želatina netuhne.
Využívá se především při přípravě různých krémů a náplní, dezertů, slaných aspiků či tlačenek.
Želatina se používá dvěma způsoby: nasladko a naslano. Každý recept s použitím želatiny vyžaduje své - náplně v dortech máme raději krémovější a přesto tuhé, u aspiků a rosolů zase vyžadujeme maximální tuhost. Dr. Oetker si je těchto rozdílů vědom, a proto vyvinul Želatinu na vaječnou tlačenku a aspiky.