Flag

Babiččin švestkový koláč

asi 12 porcí
Jednoduché
95
Dokonalý švestkový koláč se 100 % Mákem mletým Dr. Oetker. Klasika, kterou miluje každý makový nadšenec.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
250 ghladká mouka
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
špetkasůl
2 zarovnané PLmoučkový cukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
1 balíčekFinesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
2 ksvejce slepičí
50 gmáslo rozpuštěné
100 mlmléko polotučné vlažné
Na obložení a posypání
500 gšvestky
1 balíček100% Mák mletý Dr. Oetker
Na žmolenku
100 gmouka polohrubá
40 gcukr
1 balíčekVanilkový cukr Dr. Oetker
50 gmáslo
Ještě potřebujeme
koláčová forma (ø 30 cm)
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
Picture - 100% Mák mletý Dr. Oetker
Picture - Vanilkový cukr Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí, cukrem, vanilínovým cukrem a kůrou. Přidáme vejce, máslo a mléko a ručně vypracujeme dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme alespoň 45 minut kynout.

2

Vykynuté těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy a navlhčenou rukou roztáhneme do stran a okrajů formy.

3

Očištěné švestky nakrájíme na čtvrtky a naneseme na těsto řeznou stranou nahoru. Povrch posypeme stejnoměrně mákem.

4

Na žmolenku v míse smícháme mouku s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme máslo a ručně vypracujeme. Žmolenku naneseme stejnoměrně na švestky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 25 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

5

Koláč necháme vychladnout.