Čokoládový dort

(0)
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Lahodný čokoládový dort pro slavnostní okamžiky s příchutí vanilky díky Extraktu Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker.

10 porcí

pro zkušené 60 minut

Přísady:

Přísady:

na recept Čokoládový dort

Na korpus:

200 g hladká mouka
50 g Přírodní kakao Dr. Oetker
1 zarovnaná KL Jedlá soda Dr. Oetker
80 g máslo
30 g olej rostlinný
230 g cukr krupice
2 ks vejce (velikost M)
240 g podmáslí kysané
1 KL Bourbon Extrakt Vanilka Madagaskar Dr. Oetker

Na krém:

600 g smetana ke šlehání 33%
200 g čokoláda hořká 60%
1 KL Bourbon Extrakt Vanilka Madagaskar Dr. Oetker

Na polevu:

90 g čokoláda hořká 55-60%
90 g smetana ke šlehání 33%

Na dokončení:

Sněhové pusinky, makronky, sušenky…
Čokoládová srdíčka Dr. Oetker

Ještě potřebujeme:

dortová forma (Ø 20 cm)
nůž či struna na prokrojení korpusu
nůž nebo paleta na krém
podložka
otočný stojan na dort
cukrářský sáček nebo lahvička na polevu
potravinářská folie

preparation

příprava

1

Korpus

Mouku a kakao prosejeme do misky, přidáme jedlou sodu a dobře promícháme.

2

Změklé máslo, olej a cukr společně utřeme do světlé hmoty. Pak zašleháme postupně vejce a vanilkový extrakt. Na závěr přidáme střídavě moučnou směs a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát.

3

Těsto dobře promícháme a vlijeme do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní a spodní ohřev) asi 40-50 minut. Špejlí ověříme, zda je korpus upečený.

Elektrická trouba: 170 °C

Doba pečení: 40 - 50 minut

4

Korpus necháme zchladnout ve formě, pak patrně odřízneme po stranách od formy a vyklopíme na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí korpus dvakrát vodorovně prokrojíme (nožem nebo strunou), vzniknou nám tak tři pláty.

5

Krém

Polovinu smetany (300 g) zahřejeme pod bod varu a nalijeme na čokoládu. Necháme chvilku odstát, pak vymícháme stěrkou dohladka a promixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme vanilkový extrakt a druhou polovinu studené smetany (300 g) a opět promixujeme. Zakryjeme potravinářskou fólií (přímo na krém) a necháme v lednici do druhého dne odležet.

6

Až budeme chtít dort plnit, vychlazený základ vyšleháme do krému. Šleháme pozvolna při nižší rychlosti, aby se krém nepřešlehal.

7

Kompletace dortu

První plát korpusu položíme na tácek nebo dortovou podložku a rozetřeme na něj asi třetinu krému. Přiklopíme druhým plátem, lehce přimáčkneme a opět potřeme krémem. Zakončíme třetím plátem a dort po stranách zarovnáme a lehce uhladíme. Potom naneseme zbytek krému na boky a vršek a uhladíme do roviny. Dáme do lednice vychladit.

8

Poleva a dokončení

Čokoládu společně se smetanou na šlehání zahřejeme v mikrovlnné troubě nebo kastrůlku, vymícháme dohladka a necháme zchladnout. Poté ji pomocí lahvičky nebo zdobicího sáčku naneseme na dort. Ještě před zatuhnutím čokolády dort ozdobíme dle vlastní fantazie.

9

Před servírováním necháme dort alespoň 24 hodin odležet. Krájíme ostrým nožem nahřátým v horké vodě.

Nutriční hodnoty na recept Čokoládový dort

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 2939 kJ
702 kcal
1440 kJ
344 kcal
Tuky 46.36 g 22.73 g
Sacharidy 61.69 g 30.24 g
Bílkoviny 9.77 g 4.79 g
Souhlas se sledováním

Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.

Nezbytné funkce

K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.

Vždy aktivní
Analýzy a personalizace

Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.

Ano

Odmítám

(Re-)Marketing / sdílení údajů se třetími stranami

Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.

Ano

Odmítám