COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Kváskový chléb

(0)
5 2 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Vůni čerstvě upečeného domácího kváskového chleba se Žitným kváskem Dr. Oetker se nic nevyrovná.

1 ks

snadná příprava 20 minut

Přísady

Přísady

na recept Kváskový chléb

Na žitný kvásek:

1 balíček Žitný kvásek Dr. Oetker
2 PL žitná mouka hladká (plus další mouka na krmení kvásku)
voda stejné množství

Na těsto:

340 g hladká mouka
160 g žitná mouka chlebová
280 g žitný kvásek
2 zarovnaná KL sůl
1 zarovnaných KL kmín drcený
1 PL med tekutý
300 ml voda

Ještě potřebujeme:

větší sklenice s víčkem
potravinářská folie
ošatka nebo mísa
plech na pečení
alobal

preparation

příprava

1

Na přípravu kvásku ve větší sklenici smícháme pro oživení sušený kvásek a trochu vody a necháme 30 minut stát. Přidáme mouku a stejné množství vody, dobře promícháme, přiklopíme víčkem a necháme stát při pokojové teplotě. Po 24h kvásek přikrmíme přidáním dalších 2 PL mouky a stejného množství vody. Další den krmíme již 2x denně. Kvásek je hotový po cca 4-5 dnech.

2

Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky s kváskem, solí, kmínem, medem a vodou a ručně důkladně propracujeme.  Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme ji do mísy vymazané olejem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 3 hodiny na teplém místě kynout. Během té doby každou hodinu z každé strany vytáhneme směrem ven a přeložíme zpět a zase necháme kynout dál. Toto zopakujeme ještě asi 3 x. Ošatku nebo mísu vyložíme dostatečně  pomoučenou utěrkou a vložíme do ní těsto. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě 1 a ½ hodiny kynout. Nahřejeme v troubě plech a poté ho potřeme olejem. Vykynuté těsto vyklopíme na plech, přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 250 °C

Horkovzdušná trouba: 230 °C

Plynová trouba: 250 °C

Doba pečení: asi 10 minut

3

Poté snížíme teplotu a pečeme. Po 20 min odstraníme alobal a dopečeme. 

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 210 °C

Plynová trouba: 220 °C

Doba pečení: asi 25 minut

4

Chléb necháme vychladnout na mřížce.

Nutriční hodnoty na recept Kváskový chléb

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 9006 kJ
2151 kcal
724 kJ
173 kcal
Tuky 8.89 g 0.71 g
Sacharidy 460.82 g 37.04 g
Bílkoviny 65.49 g 5.26 g