Flag

Makovo-medové kostky

asi 15 kusů
Středně obtížné
100
Pohádkový moučník se Zlatým klasem Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na medové pláty
250 ghladká mouka
1 zarovnaná KLJedlá soda Dr. Oetker
100 gmoučkový cukr
1 ksvejce slepičí
100 gmáslo změklé
1 PLmed tekutý
Na makové těsto
4 ksvejce slepičí
100 gcukr
1 balíčekVanilkový cukr Dr. Oetker
40 gmáslo změklé
2 PLmléko polotučné
1 KLcitrónová šťáva
90 gmouka polohrubá
1 zarovnaná KLJedlá soda Dr. Oetker
1 KLFinesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
80 g100% Mák mletý Dr. Oetker
Na krém
500 mlmléko polotučné
1,5 baleníZlatý klas Dr. Oetker
4 zarovnané PLmoučkový cukr
170 gmáslo změklé
2 KLVanilková pasta Dr. Oetker
1 KLrum
Na potření a pokapání
4 PLdžem meruňkový
3 PLrum
3 PLcitrónová šťáva
Na polevu a posypání
2 baleníPoleva světlá Dr. Oetker
2 KLkokosový olej
1 KLmáslo
2 zarovnané PLmák celý
Ještě potřebujeme
2 ksplech na pečení (20 x 30cm)
elektrický ruční šlehač
Picture - Jedlá soda Dr. Oetker
Picture - Vanilkový cukr Dr. Oetker
Picture - Jedlá soda Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
Picture - 100% Mák mletý Dr. Oetker
Picture - Zlatý klas Dr. Oetker
Picture - Vanilková pasta Dr. Oetker
Picture - Poleva světlá Dr. Oetker
1

Na přípravu medového těsta v míse smícháme mouku se sodou a cukrem. Přidáme vejce, máslo a med a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zakryjeme a necháme asi 30 minut odpočinout.

2

Na přípravu makového těsta v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dopěny. Přidáme máslo, mléko, šťávu, mouku smíchanou se sodou, kůrou a mákem a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do plechu vyloženého papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 15 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

3

Necháme vychladnout.

4

Medové těsto rozdělíme na polovinu. Každou polovinu vyválíme pomocí válečku na plát 20 x 30 cm. Pláty přeneseme na papíry na pečení a na dnách plechu postupně upečeme při stejné teplotě 15 minut. Necháme vychladnout.

5

Na přípravu krému uvaříme puding z mléka, Zlatého klasu a cukru podle návodu na obale jen. Odstavíme a za občasného zamíchání necháme zcela vychladnout. V míse vyšleháme máslo s vanilkovou pastou a rumem dohladka a postupně zašleháváme vychladlý Zlatý klas.

6

Na potření džem v misce smícháme s rumem a zahřejeme v mikrovlnce. Medový plát potřeme polovinou džemu a naneseme polovinu krému a uhladíme. Zakryjeme makovým plátem, který potřeme zbylým džemem a naneseme zbylý krém a uhladíme. Zakryjeme druhým medovým plátem, povrch plátu pokapeme citrónovou šťávou a vložíme do chladničky ztuhnout. Poté koláč zatížíme a necháme nejlépe přes noc v chladničce uležet.

7

Polevu rozpustíme podle návodu na obale. Vmícháme do ní kokosový olej a máslo a důkladně promícháme. Povrch koláče polevou potřeme a posypeme celým mákem.