na recept Mramorový zákusek s meruňkami
6 ks | bílek |
špetka | sůl |
350 g | tuk na pečení změklý |
250 g | moučkový cukr |
6 ks | žloutek |
400 g | mouka polohrubá |
1 balíček | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
2 sklenice | meruňky zavařené |
5 PL | šťáva z kompotu |
3 PL | Holandské kakao Dr. Oetker |
500 ml | šťáva z kompotu |
1 balíček | Zlatý klas Dr. Oetker |
150 g | moučkový cukr |
250 g | máslo změklé |
2 balíčky | Poleva tmavá Dr. Oetker |
elektrický ruční šlehač | |
plech na pečení s vyšším okrajem (30 x 40 cm) | |
20 g | máslo na vymazání formy |
30 g | mouka polohrubá na vysypání formy |
Na těsto v míse vyšleháme bílky se špetkou soli elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha.
V jiné míse vyšleháme tuk s cukrem do pěny, po jednom přidáme žloutky pokojové teploty a krátce zašleháme. Do směsi vařečkou přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a opatrně, po částech vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Hluboký plech vymastíme kouskem másla a vysypeme polohrubou moukou. Meruňkové kompoty scedíme a šťávu uchováme.
Polovinu hotového těsta rozetřeme na plech stěrkou a uhladíme. Do druhé poloviny těsta přidáme 5 PL šťávy z kompotu a kakao, důkladně promícháme a naneseme na světlé těsto, opět uhladíme stěrkou. Meruňkami poklademe těsto řeznou stranou nahoru.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: 180 °C
Doba pečení: asi 20 minut
Těsto necháme vychladnout při pokojové teplotě cca 30 minut.
Ze Zlatého klasu a 500 ml kompotové šťávy (podle potřeby šťávu doplníme do 500 ml vodou) uvaříme krém a necháme za občasného promíchání vychladnout. V míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Vychladlý krém prošleháme šlehačem na nejnižších otáčkách, postupně přidáváme do máslové směsi a šleháme dohladka. Krém opatrně natřeme na upečený koláč a uhladíme.
Polevu připravíme podle návodu na obale. Koláč polijeme polevou a necháme chladit v chladničce minimálně 1 hodinu nebo přes noc. Hotový koláč krájíme teplým nožem na řezy a podáváme.
Příprava koláče je středně náročná a výsledný vlnový vzhled na řezu je opravdu efektní. Při dobrém časování se koláč se strouhanou čokoládou dá připravit a podávat do dvou hodin. Množství koláče v receptu je úměrné klasickému velkému plechu, při nanášení bílé vrstvy můžeme použít i 60 % těsta, objem zbývajícího těsta se přidáním kakaa a kompotové šťávy mírně zvětší.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
3073
kJ
734 kcal |
1319
kJ
315 kcal |
Tuky | 47.99 g | 20.60 g |
Sacharidy | 74.15 g | 31.82 g |
Bílkoviny | 4.92 g | 2.11 g |
Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Ano
Odmítám