na recept Skořicové spirálky
1 balení | Droždí pekařské čerstvé Dr. Oetker |
1 zarovnaná PL | cukr |
2 PL | mouka polohrubá |
100 ml | mléko polotučné vlažného |
200 ml | voda vlažné |
60 ml | olej rostlinného |
550 g | hladká mouka |
85 g | cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
špetka | sůl |
70 g | máslo rozpuštěného |
2 balíčky | Skořicový cukr Dr. Oetker |
30 g | máslo rozpuštěného |
2 PL | cukr |
plech na pečení (30 x 40 cm) |
Na přípravu těsta nadrobíme droždí a s cukrem do misky, přidáme mouku, zalijeme mlékem a necháme pár minut na teplém místě vzejít kvásek.
Mezitím si připravíme skořicovou náplň smícháním rozpuštěného másla se skořicovým cukrem.
Do mísy ke kvásku přilijeme vlažnou vodu a olej. Postupně přidáváme mouku, cukr, vanilínový cukr a sůl. Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Pokud se lepí ke stěně nádoby, přidáme lžíci mouky.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout. Poté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na poloviny a obě pečlivě rozválíme na tenký plát, přibližně stejně velký.
První plát pomažeme již připravenou skořicovou náplní a překryjeme druhým plátem těsta. Pomocí rádýlka nakrájíme na proužky široké 3 cm. Jednotlivé proužky zatočíme na obou koncích každý opačným směrem. Připravené spirálky přemístíme na plech vyložený papírem na pečení, lehce omastíme trochou rozpuštěného másla a posypeme cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Doba pečení: O nás 20 Minuty
Po upečení sejmeme z plechu a necháme vychladnout.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
565kJ 135kcal |
1348kJ 322kcal |
Tuky | 5.09g | 12.12g |
Sacharidy | 20.49g | 48.78g |
Bílkoviny | 2.27g | 5.41g |