na recept Slavnostní borůvkový dort
dortová forma (Ø 26 cm) | |
elektrický ruční šlehač | |
elektrický ruční šlehač |
2 balíčky | Želatina v plátcích Dr. Oetker |
8 PL | voda |
2 balíčky | Zlatý klas Dr. Oetker |
750 ml | mléko polotučné |
100 g | cukr |
500 g | borůvky |
500 ml | smetana ke šlehání 33% |
2 ks | vejce |
50 g | cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
60 g | hladká mouka |
1 zarovnaná KL | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
150 g | hladká mouka |
50 g | cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
100 g | máslo změkklé nebo margarín |
3 zarovnaná PL | džem borůvkový |
mandlové plátky (100g) | |
1 zarovnaná PL | moučkový cukr |
Na přípravu náplně necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Dva balíčky Zlatého klasu uvaříme podle návodu na obale, ale jen se 750 ml mléka a 100 g cukru. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
Na přípravu těsta v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a na nejnižším stupni vyšleháme dohladka. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Doba pečení: O nás 10 Minuty
Korpus necháme zchladnout. Poté ho uvolníme z formy, odstraníme papír na pečení a necháme zcela vychladnout.
Na přípravu drobenky v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme drobenku. Drobenku naneseme na dno formy vyložené papírem na pečení a pomocí lžíce přitlačíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 2. Doba pečení: asi 12 minut
Drobenkový korpus necháme vychladnout. Opatrně přeneseme na podnos a potřeme borůvkovým džemem. Přiložíme piškotový korpus a okolo upevníme očištěný okraj dortové formy.
Borůvky omyjeme a necháme důkladně na sítku odkapat. Smetanu vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Vychladlý puding s želatinou vyšleháme dohladka a zlehka ručně vmícháme šlehačku. Vmícháme polovinu borůvek, náplň nalijeme na korpus a uhladíme. Zbytek borůvek naneseme na povrch do středu dortu tak, aby zůstal volný okraj široký asi 2 cm. Dort uložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky tuhnout.
Na ozdobení na teflonové pánvi bez tuku opražíme mandlové plátky dozlatova a necháme je na talíři vychladnout. Uvolníme okraj formy a ozdobíme strany a okraj dortu mandlemi. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
1758kJ 420kcal |
762kJ 182kcal |
Tuky | 23.09g | 10.00g |
Sacharidy | 46.58g | 20.16g |
Bílkoviny | 6.91g | 2.99g |