na recept Sněhulákový dort
2 ks | jablek |
250 g | máslo změklé |
150 g | cukr |
1 KL | sůl |
4 ks | vejce |
220 g | hladká mouka |
70 g | Solamyl bez lepku Dr. Oetker |
70 g | ořechy lískové mleté |
2 KL | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
1 balíček | Skořicový cukr Dr. Oetker |
180 ml | džus jablečný |
3 ks | jablek |
60 g | moučkový cukr |
1 balíček | Vanilkový cukr Dr. Oetker |
2 balíčky | Smeta-fix Dr. Oetker |
250 g | mascarpone |
400 ml | smetana ke šlehání 33% |
250 g | máslo změklé |
250 g | moučkový cukr |
2 KL | Vanilková pasta Dr. Oetker |
elektrický ruční šlehač | |
2 ks | dortová forma (ø 18 cm) |
Solamyl bez lepku Dr. Oetker (na podsypávání fondánu) | |
2 ks | špejle |
Jablka oloupeme a nakrájíme je na asi 1 cm dlouhé kostky. V míse šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme máslo s cukrem a solí do pěny. Přidáme mouku smíchanou se Solamylem, ořechy, kypřicím práškem a skořicovým cukrem. Přidáme džus a jablka a důkladně promícháme. Těsto rozdělíme do dvou forem vyložených papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Doba pečení: asi 40 minut
Korpusy necháme vychladnout. Poté je vyjmeme z formy, odstraníme papír na pečení a každý jednou podélně rozřízneme.
Na přípravu náplně oloupeme jablka a najemno je nastrouháme. Šťávu z nich slijeme, důkladně vymačkáme a odložíme stranou. V misce smícháme cukry se smeta-fixem. V míse šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme mascarpone a postupně při stejném výkonu přiléváme smetanu. Jakmile hmota začne tuhnout, přidáme směs cukrů se smeta-fixem a vyšleháme dotuha. Nakonec zlehka krátce vmícháme nastrouhaná jablka. Na jednu část korpusu naneseme třetinu náplně a uhladíme. Zakryjeme duhou částí korpusu a opět naneseme třetinu náplně a uhladíme. Zakryjeme třetí částí korpusu a naneseme zbylou náplň a opět uhladíme. Zakryjeme čtvrtou částí korpusu a uložíme asi na 30 minut do chladničky.
Na krém v míse šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme máslo s cukrem a pastou dohladka. Krémem potřeme povrch a strany dortu. Uložíme do chladničky.
Pomocí válečku vyválíme 3 balíčky fondánu na škrobem posypané pracovní ploše na plát o ø asi 60 cm. Plát opatrně přeneseme na dort a potáhneme. Přebytečný fondán rádýlkem nebo ostrým nožem odřízneme. Menší část fondánu obarvíme žlutou a červenou barvou tak, aby nám vznikla oranžová barva. Vytvarujeme z ní sněhulákovi nos. Zbytek odříznutého fondánu obarvíme kakaem nahnědo. Z části hnědého fondánu vytvarujeme paže sněhuláka a do spodních konců zapíchneme špejle. Hnědý fondán obarvíme černou barvou. Z černého vytvarujeme klobouk, oči a ústa sněhuláka. Vše necháme zaschnout při pokojové teplotě. Zbylý balíček fondánu obarvíme modrou barvou. Z kousku vytvoříme proužek a připevníme ho kolem klobouku. Ze zbylého modrého fondánu vyválíme pruh asi 80 cm dlouhý a 5 cm široký a naneseme kolem dortu jako šálu. Konce šály nařežeme pomocí ostrého nože. Sněhulákovi přilepíme trochou vody klobouk, nos, oči a ústa a zapíchneme paže.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
4576
kJ
1093 kcal |
1524
kJ
364 kcal |
Tuky | 59.07 g | 19.69 g |
Sacharidy | 121.25 g | 40.42 g |
Bílkoviny | 8.02 g | 2.67 g |
Byli bychom rádi za Váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách.
Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Váš souhlas výslovně zahrnuje také případné předání údajů do Spojených států amerických (dále jen „USA“) ve smyslu článku 49 GDPR. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů, zde najdete také další informace o předávání dat poskytovatelům technologií a partnerům v USA. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Jejich využití je zcela nezbytné, proto tuto možnost nelze vypnout.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie sledující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro Vás naši nabídku.
Využíváme také poskytovatele technologií, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro Vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale i samotný obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci Vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Spolupracujeme také s partnery, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.
Ano
Odmítám