na recept Větrníkový dort s ovocnou náplní
dortová forma (Ø 26 cm) | |
elektrický ruční šlehač | |
plech na pečení (30 x 40 cm) | |
cukrářský sáček s hladkou trubičkou |
120 g | brusinkový kompot (po odkapání) |
230 g | mango kompot ( po odkapání) |
2 balíčky | Dort-želé červené Dr. Oetker |
3 zarovnaných PL | cukr |
250 ml | voda |
Želatina v plátcích Dr. Oetker ( použijeme pouze 2 plátky) | |
1 PL | voda |
1 balíček | Zlatý klas Dr. Oetker |
400 ml | mléko polotučné |
2 zarovnaných PL | cukr |
250 ml | smetana ke šlehání 33% |
1 balíček | Smeta-fix Dr. Oetker |
250 g | hladká mouka |
75 g | cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
200 g | máslo - změklé |
125 ml | voda |
75 g | máslo nebo margarín |
75 g | hladká mouka |
špetka | sůl |
2 ks | vejce |
1 balíček | Poleva tmavá Dr. Oetker |
1 PL | moučkový cukr |
Na přípravu náplně necháme ovoce na sítku odkapat. Želé připravíme s cukrem podle návodu na obale, ale jen s 250 ml vody. Ovoce vmícháme do želé a necháme vychladnout.
Na přípravu krému necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Zlatý klas uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu a za občasného míchání necháme vychladnout.
Na přípravu křehkého těsta v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Na dno vymazané formy naneseme 2/3 těsta. Ze zbylého těsta vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Na několika místech pomocí vidličky propíchneme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: asi 200 °C
Horkovzdušná trouba: asi 180 °C
Doba pečení: asi 20 minut
Korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy a položíme na podnos.
Na přípravu odpalovaného těsta v kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme dohladka tak, aby se nelepilo na okraj kastrůlku. Těsto vložíme do mísy. Přidáme vejce a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Na vymazaný plech pomocí dvou kávových lžiček vytvoříme asi 25 hromádek o velikosti vlašského ořechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 3. Doba pečení: asi 20 minut (prvních 15 minut troubu neotvíráme!)
Větrníčky necháme vychladnout.
Smetanu se Smeta-fixem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Vychladlý Zlatý klas vyšleháme na středním stupni a zlehka vmícháme šlehačku. Krém naneseme do cukrářského sáčku a pomocí trubičky vytvoříme do dna větrníků otvor a naplníme je krémem. Ovocnou náplň naneseme na korpus a potřeme zbytkem krému. Na povrch naneseme naplněné větrníčky a dozdobíme polevou rozpuštěnou podle návodu na obale. Dort uložíme asi na 2 hodiny do chladničky a před podáváním pocukrujeme.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
1742
kJ
416 kcal |
1130
kJ
270 kcal |
Tuky | 23.62 g | 15.34 g |
Sacharidy | 34.69 g | 22.53 g |
Bílkoviny | 4.90 g | 3.18 g |
Byli bychom rádi za Váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách.
Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Váš souhlas výslovně zahrnuje také případné předání údajů do Spojených států amerických (dále jen „USA“) ve smyslu článku 49 GDPR. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů, zde najdete také další informace o předávání dat poskytovatelům technologií a partnerům v USA. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Jejich využití je zcela nezbytné, proto tuto možnost nelze vypnout.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie sledující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro Vás naši nabídku.
Využíváme také poskytovatele technologií, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro Vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale i samotný obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci Vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Spolupracujeme také s partnery, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.
Ano
Odmítám