Flag

Větrníkový dort s ovocnou náplní

asi 16 porcí
Náročné
80
Lákavý dort z odpalovaného těsta s ovocnou náplní.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Suroviny
Ještě potřebujeme
dortová forma (Ø 26 cm)
elektrický ruční šlehač
plech na pečení (30 x 40 cm)
cukrářský sáček s hladkou trubičkou

Přísady

Na ovocnou náplň
120 gbrusinkový kompot (po odkapání)
230 gmango kompot ( po odkapání)
2 balíčkyDort-želé červené Dr. Oetker
3 zarovnaných PLcukr
250 mlvoda
Na krém
Želatina v plátcích Dr. Oetker ( použijeme pouze 2 plátky)
1 PLvoda
1 balíčekZlatý klas Dr. Oetker
400 mlmléko polotučné
2 zarovnaných PLcukr
250 mlsmetana ke šlehání 33%
1 balíčekSmeta-fix Dr. Oetker
Na křehké těsto
250 ghladká mouka
75 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
200 gmáslo - změklé
Na odpalované těsto
125 mlvoda
75 gmáslo nebo margarín
75 ghladká mouka
špetkasůl
2 ksvejce slepičí
Na ozdobení
1 balíčekPoleva tmavá Dr. Oetker
1 PLmoučkový cukr
Picture - Dort-želé červené Dr. Oetker
Picture - Želatina v plátcích Dr. Oetker ( použijeme pouze 2 plátky)
Picture - Zlatý klas Dr. Oetker
Picture - Smeta-fix Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Poleva tmavá Dr. Oetker
1

Na přípravu náplně necháme ovoce na sítku odkapat. Želé připravíme s cukrem podle návodu na obale, ale jen s 250 ml vody. Ovoce vmícháme do želé a necháme vychladnout.

2

Na přípravu krému necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Zlatý klas uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu a za občasného míchání necháme vychladnout.

3

Na přípravu křehkého těsta v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Na dno vymazané formy naneseme 2/3 těsta. Ze zbylého těsta vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Na několika místech pomocí vidličky propíchneme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 20 minut

Elektrická trouba: asi 200 °C

Horkovzdušná trouba: asi 180 °C

4

Korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy a položíme na podnos.

5

Na přípravu odpalovaného těsta v kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme dohladka tak, aby se nelepilo na okraj kastrůlku. Těsto vložíme do mísy. Přidáme vejce a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Na vymazaný plech pomocí dvou kávových lžiček vytvoříme asi 25 hromádek o velikosti vlašského ořechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 3. Doba pečení: asi 20 minut (prvních 15 minut troubu neotvíráme!)

6

Větrníčky necháme vychladnout.

7

Smetanu se Smeta-fixem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Vychladlý Zlatý klas vyšleháme na středním stupni a zlehka vmícháme šlehačku. Krém naneseme do cukrářského sáčku a pomocí trubičky vytvoříme do dna větrníků otvor a naplníme je krémem. Ovocnou náplň naneseme na korpus a potřeme zbytkem krému. Na povrch naneseme naplněné větrníčky a dozdobíme polevou rozpuštěnou podle návodu na obale. Dort uložíme asi na 2 hodiny do chladničky a před podáváním pocukrujeme.